Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Kuvat: Olli-Pekka Honko
Rakennan pyöröhirrestä majaa. Yhtenä päivänä hirteen ilmaantui kuvan mukaisia möttejä. Pyyhkäisin pois. Ne olivat ihmeellistä sittaraa kun niitä tikulla poistin. Onko tämä jotain sientä tai jonkin eläimen ulostetta? Toisessa kuvassa on pelkkiä ruskeita möttejä. Tämän kun pyyhkäisee pois niin se on sisältä kuin kuivaa hiiltä ja pöllähtää pois kun pyyhkäisee. Ihmetyttää mistä on kysymys.
Kysymyksen lähetti: Olli-Pekka Honko
Kyseessä on mitä ilmeisimmin limasieniin kuuluva eliö. Limasienet luetaan nykyään omaan ryhmäänsä ja ne ovat lähempänä ameboja, eikä niillä ole varsinaisten sienten kanssa mitään tekemistä, mutta joitakin yhtäläisyyksiä kyllä, mm. itiöillä leviäminen ja perinteisesti sieniharrastajat ja -ammattilaiset ovat tutkineet myös limasieniä. Laji on mahdollisesti kutunen (Tubifera ferruginosa), jonka nuoret limakot ovat punertavia ja vanhemmiten “itiöemä” on ruskea. Kutusesta sanotaan, että se kasvaa vanhasta ja lahonneesta puusta, mutta majan omistajan ei mielestäni ole syytä huolestua, limasienillä on kyky liikkua eivätkä ne ole lahottajina rakennuksille vaarallisia, kuten vaikkapa käävät ja muut kääväkkäät.
Tähän Sienet-aihealueen kysymykseen vastasi Jarkko Korhonen.