Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kuva: Mikael

Kuva: Mikael

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Oletetun pistiäisen tunnistus

4.8. Espoon Olarin pururadan varren vattupuskassa nähtiin tuommoinen liitekuvien mukainen lähes kokomusta testoampiainen. Se lähinnä kiipeili, hapuili ja tipahteli 20 cm korkeudella varvikossa pitkään ja ehdin napsimaan paljon kuvia. Googlaamisen perusteella eniten sopivaksi vaihtoehdoksi tarjoutuisi ukkonuijapistiäinen, mutta tämä oli noin 5cm pitkä ja ei siten oikein sovi löytämiini ko. lajin kuvauksiin. Mikähän lienee?

Kysymyksen lähetti: Mikael

Vastaus

Hakunne osui oikeaan; kuvassa on tosiaan ukkonuijapistiäinen (Cimbex femoratus). Se on helppo tuntea mm. tuosta akanan mallisesta valkeasta kalvosta takaruumiin tyvellä yhdistettynä vahvasti kuvioituihin siiven ulkoreunoihin. Kokoarvio lienee osunut hieman yläkanttiin, mikä on maastossa varsin tavallista ammattilaisesta amatööriin. Siipien väli varmasti tosin olikin sen noin 50mm.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.