Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Olkikärpäset riesana

Miksi olkikärpäset kerääntyvät syksyisin ikkunoiden väleihin? Houkuttaako lämmin sisäilma tai ehkä jotkin ikkunakarmien materiaalit niitä? Toukkien kerrotaan talvehtivan kasvien korsissa, voiko talon seinustalla kasvava villiviini toimia toukkien talvehtimispaikkana. Jos näin, miksi se vetää vertoja viereiselle heinikolle ja pusikoille?

Kysymyksen lähetti: Kärpäspaperi

Vastaus

Syytä olkikärpästen kerääntymiseen ikkunaväleihin ei vieläkään oikeastaan tiedetä. Ne tuntuvat suosivan korkealla sijaitsevia ikkunoita, esimerkiksi kerrostalon ylimpien asuntojen ikkunoita. Villiviini tuskin on syypää asiaan, kun toukat elävät ja talvehtivat (eivät siis kuoriudu loppukesästä ikkunaväleihin) vain ravintokasveissaan, joita nimensä mukaisesti ovat erilaiset heinä-, sara ja vihviläkasvit. Monesti näitä tavataankin isoina määrinä juuri peltojen liepeillä. Osa lajeista talvehtii myös aikuisina, joten siitäkin voi olla kyse, kun ne ilmojen viiletessä etsivät lämmintä suojapaikkaa. Ja jos villiviinissä on paljon kirvoja, niiden mesikaste voi osaltaan houkutella suuria määriä olkikärpäsiä luokseen. Aihe on sinänsä mielenkiintoinen ja onkin harmi, ettei perimmäistä syytä ole vielä löydetty.

En ole vielä kuullut toimivasta tavasta päästä näistä Chloropidae-heimon kärpäsistä eroon. Avoimia tulitikkuaskeja on kokeiltu ikkunaväleissä vaihtelevin tuloksin, joten se on yksi vaihtoehto. Tuholaisiin on käytetty mm. seetriöljyssä dipattuja seetripuun palasia ja koipalloja (jos sellaisia vielä jostain saa), joten niitäkin voi halutessaan kokeilla ikkunaväleissä. Ilmoittakaa siis ihmeessä, jos keksitte toimivan keinon, sillä ette ole ainoa kärpästen massaesiintymisestä kärsivä.

Kirjan The Frit Flies of Fennoscandia and Denmark mukaan syypää massaesiintymisiin on laji Thaumatomyia notata (syysolkikärpänen) ja syy ikkunoiden väliin hakeutumiseen se, että laji talvehtii aikuisena. Se ei tosin selviä lämpimässä ja kuivassa sisäilmassa kovinkaan pitkään. Oma kysymyksensä on se, miksi kärpänen esiintyy massoittain? Kirjassa todettiin, että massaesiintymisiä tulee etenkin kuumien ja kuivien kesien jälkeen sekä erityisesti rakennuksissa, joiden ympärillä on laajoja nurmikenttiä. Asiaa on käsitelty lukuisissa ulkomaisissa julkaisuissa.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.