Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuva: Jenna Järvikivi

Kuva: Jenna Järvikivi

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Ötökkäkysymys

Nyt kävi niin että oli ikkuna jäänyt auki kun aamulla lähdin töihin. Ikkunassa ei ole hyönteisverkkoa, ja sain kokea ikävän yllätyksen kotiin päästessäni; koko valkoinen seinä ikkunän ympärillä, sekä keltaiset verhoni olivat täynnä kuvassa esiintyviä kärpäsasioita. Oikeen mielelläni haluaisin tietää mitä kyseiset ötökät ovat. Olisi hienoa, jos täältä löytyisi apu :)

Kärpäset olivat noin muutaman millimetrin kokoisia, kuvan ötökkä oli yksi isoimmista. Myös ihan pikkiriikkisiä oli parvessa mukana. Sen verran pieniä ötököitä kuitenkin, että kännykän kameralla oli vaikeuksia tarkentaa. Kuvasta väriä on hieman vaikea hahmottaa, mutta ruskean ja beigen välimaastolla liikutaan.

Kysymyksen lähetti: Jenna Järvikivi

Vastaus

Kuvassa on jokin surviaissääskilaji heimosta Chironomidae, johon kuuluu yli 600 lajia. Sen tarkempaan määritykseen en valitettavasti pysty. Nämä ovat yleisiä, helposti valolle tulevia lajeja, jotka esiintyvät hetkittäin massoina kuoriutuessaan jotakuinkin yhtä aikaa. Kaikki heimon lajit ovat harmittomia ihmisille ja rakenteille, mutta esteettinen haitta voi olla merkittävä, kuten tässäkin tapauksessa. Runsaan parveilunsa vuoksi lajit ovat tärkeää ravintoa monille eliöille.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.