Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuva: Vesa Kastinen

Kuva: Vesa Kastinen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Outo toukka

Nappasin kännykällä kuvan 1.7.2012 alkuillasta Vantaan Pähkinärinteessä Lammaslammen rantamilta kävelytien varrelta seuraavanlaisesta otuksesta. Otuksella on litteä pää, pituutta otuksella noin 5-7 senttiä ja 3-4 paria jalkoja jotka ovat eturuumiissa, eli takapää oli vapaasti liikkuva jota se nosti rivakasti ylös suojautuessaan. Samoin se meni kyllä myös kerälle toukan tavoin vaaran kohdatessa. Jonka seurauksena näkyi ruumiin alapuoli ja se oli vaalea, ehkä kellertävän vihertävä.

Nyt kysymykseni kuuluu, että onko kyseessä perhosen-, sudenkorennon toukka vaiko joku ihan jotain muuta?

Kysymyksen lähetti: Vesa Kastinen

Vastaus

Vaikuttaisi olevan jonkun suursukeltajalajin (Dytiscus spp.) toukka. Siis vedessä elävä sukeltajakovakuoriaisen toukka, joka on täysikasvuisena noussut maalle etsimään sopivaa koteloitumispaikkaa. Havaintopaikka lammen tuntumassa sopii siis hyvin kuvaan. Lajista en osaa sanoa mitään, ei sitä ehkä tuon kuvan perusteella edes pysty määrittämään. Kokokaan ei riitä perusteeksi, yleisimmän lajin keltalaitasukeltajan toukka on täysikasvuisena n. 6 cm pitkä, rauhoitetun jättisukeltajan toukka vielä jonkin verran suurempi.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Ilpo toimii vanhempana tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa (Luontoympäristökeskus, Biodiversiteettiyksikkö). Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa pistiäiset. www.ymparisto.fi/syke