Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Mikko Rajala

Mikko Rajala

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Sienen tunnistus-2

Yhdessä yössä harjuviljelmän reunalla oleviin olkipaaleihin tuli mustia pieniä sieniä. Viljelmä on puutarhassa. Mitäköhän sieniä lienee? Ei ole näkynyt ennen alueella.

Kysymyksen lähetti: Mikko Rajala

Vastaus

Kyseessä on joku mustesienilaji. Tarkempaa en pysty kuvasta sanomaan. Mustesieniä on nykyään ainakin neljässä suvussa kymmeniä lajeja. Tämä on joku laji todennäköisimmin suvuista Coprinopsis tai Coprinellus. Tarkempi lajintunnistus vaatii mikroskooppista tarkastelua ja mustesieniin perehtymistä. Laji voi olla joku hyvin tavallisista kompostikasoilla tai lahoavalla heinällä kasvavista sienistä, esim. jänön- tai sittamustesieni, mutta tämä on, kuten edellä todettu, vain arvailua. Mustesieni joka tapauksessa.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.