Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kuva: Hannu Heinonen

Kuva: Hannu Heinonen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Sieni

Mikä sieni on kuvassa?

Kysymyksen lähetti: Hannu Heinonen

Vastaus

Kyseessä on herkkutatti, joka on sairas. Sitä riivaa tatinriesa, joka on sienitauti. Se saa herkkutatin kasvamaan juuri kuvan osoittamalla tavalla, eli jalka kasvaa epämääräisen muhukraiseksi suureksi ja alkaa aikanaan repeillä. Lakki sen sijaan jää kääpiökokoiseksi. Koko sieni on kuin valkoisen härmeen peittämä ja pahanhajuinen. Halkileikkauksessa näkyisi keltaisia laikkuja mallossa.

Tatinriesa ei sinänsä tee herkkutattia myrkylliseksi, mutta syömäkelvottomaksi kyllä, sillä haju ja epäilemättä maku ovat epämiellyttäviä ja siitä voinee seurata vatsavaivoja, koska itse herkkutatti alkaa pilaantua riesan otteessa. Tatinriesa on harmittavan yleinen ja joissakin metsiköissä se tuhoaa suurin osan herkkutattisadosta jo nuoresta pitäen.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Jarkko Korhonen on biologi, keruutuotetarkastaja ja sienikirjailija, jonka sydämen asiana on sienilajituntemus, sienten kuvaus ja yleisön sienivalistus. Harrastusta ja puoliammattilaisuutta on takana runsas viisitoista vuotta, ja siihen on mahtunut asiantuntijatehtäviä esimerkiksi sieniseurojen toiminnassa, radiossa, televisiossa ja LuontoPortissa. Jarkko painottaa, että sienilajien tunnistaminen on vaikea, kaikkia aisteja vaativa laji: kuvasta tunnistaminen on monesti epävarmaa, eikä syötäväksi pidä missään nimessä kerätä vain kuvasta tunnistettuja sieniä. Valistuneen arvion kuvien perusteella voi kuitenkin esittää.