Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuva: Mauno Selin

Kuva: Mauno Selin

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Susihämähäkki?

Mikä hämähäkkilaji on kysymyksessä? Se tuntuu viihtyvän työpaikkamme toimistojen käytävillä ja siitä on tullut “lemmikki” koska epäilemme sen pyydystävän sokeritoukkia. Olemme useita kertoja siirtäneet sen ulos mutta aina se ilmestyy takaisin sisälle. Vai onko kysymyksessä sen lajitoverit.

Kysymyksen lähetti: Mauno Selin

Vastaus

Kuvassa on Gnaphosidae-heimoon eli kivikkohämähäkkeihin kuuluvan lajin koiras. Mielestäni suku on Gnaphosa, mutta lajia ei voi kuvasta varmuudella sanoa. Yksi hyvä vaihtoehto on usein sisätiloissa tavattava Gnaphosa montana eli havuharjakki, mutta varma määritys vaatisi genitaalien tutkimista. Yksilö voi olla samakin, mutta on myös mahdollista, että niitä on paikalla useampia. Hyödyllinen se kyllä on huolehtiessaan ylimääräisen elämän poistamisesta, eikä siitä ole ihmiselle tai lemmikeille haittaa. Kivikkohämähäkit saalistavat juoksemalla, pääasiassa yöaktiivisina, eivätkä kudo pyydysverkkoa.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.