Uutiset

Akatemiaprofessori Ilkka Hanskille arvostettu tiedepalkinto

Julkaistu: 21.01.2011, Kategoria:

Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan akatemiaprofessori Ilkka Hanski on saanut Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian Crafoord-palkinnon. Neljän miljoonan Ruotsin kruunun palkinto on maailman suurimpia tiedepalkintoja. Hanski on ensimmäinen pohjoismaalainen tutkija, joka saa palkinnon.

“Crafoord-palkinto on osoitus suomalaisen ekologian ja ympäristötieteen tutkimuksen korkeasta kansainvälisestä tasosta. Toivon, että tämä huomionosoitus innostaa kaikkia tutkijoita Suomessa ja edistää sekä alan perustutkimuksen että soveltavan tutkimuksen jatkuvaa kehitystä”, Hanski sanoo Helsingin Yliopiston artikkelissa.

Pitkä työura

Ilkka Hanski on toiminut tutkimuksen parissa yli 30 vuotta ja häntä pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä ekologeista. Hänen johdollaan metapopulaatiobiologiasta on muodostunut ekologian piirissä huomattava tutkimusala. Tieteenala keskittyy pirstoutuneissa elinympäristöissä elävien lajien tutkimiseen. “Tavoitteenamme on selvittää lajien selviytymisen reunaehdot. Etsimme myös keinoja, joilla lajit voisivat selvitä ihmisvaikutuksen puristuksessa.”

Palkinto myönnettiin erilaisten ekologian tutkimusta edistävien menetelmien kehittämisestä. Tutkijat eri puolilla maailmaa hyödyntävät hänen tekemäänsä työtä tutkiessaan eliöiden selviytymistä eri ympäristöissä. Hanski on tutkinut hyönteispopulaatioita monissa eksoottisissakin paikoissa, mutta yksi hänen tunnetuimmista tutkimuksistaan tapahtui lähempänä, Ahvenanmaalla. Siellä elävien täpläverkkoperhosten tutkimus synnytti alan klassikoksi muodostuneen mallisysteemin.

Hanskin tieteellinen tuotanto on erittäin mittava. Hänen tuottamansa artikkelit ovat toistuvasti viittausten kohteena alan julkaisuissa. Ilkka Hanskin johtaman metapopulaatiobiologian huippuyksikkö tuottaa tutkimustuloksia, joita voidaan hyödyntää suojelualuesuunnittelussa sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Ilkka Hanski kutsuttiin viime vuonna Yhdysvaltain tiedeakatemiaan yhtenä 18:sta uudesta ulkomaisesta jäsenestä. Ilkka Hanski on kutsuttu vuonna 2005 myös brittiläisen Royal Societyn jäseneksi.

Lähteet
Linkkejä