Uutiset

Tuore tutkimustulos: Marjauutteet nitistämään superbakteereita

Julkaistu: 29.11.2018, Kategoriat: ,

Tämä on tiivistelmä VTT:n uutisesta, julkaisupäivä 28.11.2019. Lue uutinen kokonaisuudessaan VTT:n sivuilta

Antibioottien liikakäyttö viimeisten 20 vuoden aikana on johtanut siihen, että joihinkin bakteereihin ei tehoa enää mikään tunnettu antibioottinen yhdiste. Tilanne aiheuttaa sekä kärsimystä ihmisille että suuria kustannuksia terveydenhuoltoon.

– Tyypillinen esimerkki antibioottiresistentistä bakteerista on MRSA (metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus). Harva tietää, että jopa 20 % ihmisistä kantaa sitä ihollaan, kertoo johtava tutkija, dosentti Riitta Puupponen-Pimiä VTT:ltä.

VTT:n Natures-projektissa selvitettiin, voisivatko suomalaisten marjojen luontaiset antimikrobiset yhdisteet tehota näihin bakteerikantoihin.

– Marjauute osoittautui erittäin tehokkaaksi antibioottiresistenttejä mikrobeja vastaan. Jo hyvin pienellä pitoisuudella se kykenee lähes kokonaan nitistämään MRSA-mikrobin iholla. Etuna on myös se, että uutteet eivät vahingoita ihon hyödyllistä bakteerikantaa, Puupponen-Pimiä kertoo.

Lue koko uutinen VTT:n sivuilta

Lue myös verkkolehtemme artikkeli vuodelta 2009, jolloin kävimme haastattelemassa Riitta Puupponen-Pimiää marjojen terveysvaikutuksista: Suomalaiset marjat marjojen eliittiä