Uutiset

Ensimmäinen Itämeren vieraslajien tunnistusopas ilmestyi

Julkaistu: 19.06.2012, Kategoria:

Suomen merialueiden vieraslajeista on nyt ensimmäistä kertaa saatavilla tunnistusopas. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) julkaiseman opas on luettavissa verkossa. Oppaan toivotaan auttavan lajien tunnistamisessa ja havaintojen ilmoittamisessa tutkijoille. Rannikolla tavattavat vieraslajit tulevat heikosti esiin ympäristöseurannoissa, minkä vuoksi yleisöhavainnot ovat tärkeä ja joskus ainoa tapa saada tietoa lajeista.

Vieraslajit ovat alueelle vieraita lajeja, jotka ihmisen toiminnan kautta ovat siirtyneet merialueelta toiselle. 1800-luvulta tämän vuosituhannen alkuun Itämereen on tullut yli 100 vieraslajia, joista noin 70 on jäänyt mereemme pysyvästi. Meriliikenteen kasvu on edistänyt lajien siirtymistä uusille alueille.

Vieraslajien tunnistusoppaassa on mukana sekä eläimiä että kasveja. Mukana ovat nilviäiset, murtovesisääsket, eläinplankton, matalan rantavyöhykkeen äyriäiset, kampamaneetit, näkinpartaislevä ja putkilokasvit. Yhteensä opas kattaa 38 lajia. Myöhemmin julkaistaan kalojen tunnistusosuus.

Linkkejä