Uutiset

Huuhtohylsy äänestettiin Vuoden turhakkeeksi

Julkaistu: 16.12.2011, Kategoria:

Suomen Luonto -lehden Vuoden turhake -kilpailun voittajaksi on äänestetty Flush & Go -vessapaperin huuhtohylsy. Huuhtohylsy oli lokakuussa alkaneen äänestyksen ylivoimainen voittaja saaden neljänneksen kaikista äänistä. Kyseessä on vessapaperirullan hylsy, jonka voi huuhdella vessanpöntöstä alas. Tuotteen valmistajan, Lotus Familyn mukaan 60 prosenttia vessapaperirullan hylsyistä jää kierrättämättä ja aiheuttaa epäsiisteyttä kylpyhuoneissa. Huuhtohylsy on valmistettu uusiutuvasta, biohajoavasta materiaalista, ja se vastaa neljää vessapaperiarkkia.

Huuhtohylsy on materiaaliltaan ympäristöystävällinen tuote, mutta turhakkeeksi se valittiin antamansa huonon esimerkin vuoksi. Äänestäjien kommenteissa huuhtohylsyä pidetään kierrätysvastaisena ja sen arvellaan ohjaavan kuluttajia vääränlaiseen käyttäytymiseen ja ajattelutapaan. “Vaikka hylsy olisi kuinka hajoava, ihmisiä ei saisi missään nimessä totuttaa siihen, että vessanpönttö on kätevä tapa hävittää asioita”, perustelee eräs äänestäjistä.

Myös Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mukaan biohajoavat tuotteet kuuluvat biojäteastiaan, eivät vessanpönttöön. Yleinen illuusio on, että jätteitä voi hävittää helposti huuhtomalla ne pöntön kautta. Todellisuudessa jokainen viemäriverkkoon joutunut sinne kuulumaton esine kuormittaa puhdistamoita. Jätteet käyvät puhdistamossa läpi monta työvaihetta ja aiheuttavat kustannuksia. Esimerkiksi Helsingin Viikinmäessä toimivaan Suomen suurimpaan jätevedenpuhdistamoon kulkeutuu vuosittain lähes miljoona kiloa jätettä, joka ei viemäriverkkoon kuuluisi. Tästä määrästä aiheutuu yli 400 000 euron kustannukset.

Kisassa lehden lukijat antoivat runsaasti ehdotuksia turhakkeista. Kisan vakiomenestyjiin kuuluvat esimerkiksi mopoauto, vesiskootteri, muovikassi ja tupakka.

Lue lisää