Uutiset

LuontoPortin ja Kauniaisten yhteistyö käyntiin

Julkaistu: 23.05.2017, Kategoriat: ,

Perjantaina 19.5 Hagelstamin yläasteella Kauniaisissa vietettiin ennakkoon Suomen luonnonpäivää.

NatureGaten tuottaja Eija Lehmuskallio toi koulun pihapiiriin istutettavaksi paikallisessa luonnossa tavattavia villejä ravintokasveja. Kasvit istutettiin yhdessä seiskaluokkalaisten kanssa. Mukana olivat opettajat Lili Lindvall, Magnus Thoren ja Go-Grani Oppimisympäristöjen kehittäjä lehtori Taru Koskinen.

Yhteisen tuokion aluksi tutustuttiin koulun pihapiirissä kasvaviin lajeihin. Paikalla kasvaa luonnostaan monia käyttökelpoisia villiyrttejä, ja niitä voi tunnistaa myös LuontoPortti-palvelun avulla.

Ensin tutustuttiin koulun pihapiirissä kasvaviin lajeihin.

LuontoPortti on mukana Go-Grani projektissa, jossa teknologia ja luonto yhdistetään ainutlaatuisella tavalla. Kauniaisten koulujen ja päiväkotien pihapiireihin istutetaan tärkeimpiä paikallisia villiyrttejä niille sopivaan ympäristöön. Alueelle tuotettavan paikallisen mobiilipalvelun avulla kyseisiin lajeihin voi tutustua helposti ja oppia tunnistamaan ne muuallakin luonnossa.

Tunnistamisen lisäksi palvelun avulla voi tutkia muitakin lähiluonnon lajeja ja ilmiöitä, kuten perhosia ja muita pölyttäjiä, lintuja, säätilannetta, varhaisimpia kukkijoita, tai uusien lajien ilmestymisiä. Sovelluksen avulla jokainen voi tehdä oman havaintopäiväkirjan ja aloittaa vaikkapa elämänmittaisen havaintojen tekemisen. Omia löytöjään voi verrata muiden tekemiin havaintoihin ja päiväkirjaan voi palata myöhemminkin vaikka vuosien kuluttua aina halutessaan. Havaintoja voi antaa myös tutkijoiden hyödynnettäväksi, esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurantaa varten.

Oppilaat istuttamassa villiyrttejä Eija Lehmuskallion opastuksella.

Projektissa opitaan hyödyntämään lajeja monella tavalla. Luonnosta löytyviä villiyrttejä voi hyödyntää monipuolisesti, mutta kasvien käyttäminen ravinnoksi edellyttää tietysti niiden ehdotonta tunnistamista. Koulun omat, tarkastetut luontopolut tarjoavat hienon mahdollisuuden lajien tuntemukseen. Polkujen lajeja voi tutkia niin keväällä kasvien aloittaessa kukintansa kuin loppukesällä ja syksyllä myöhäisempien lajien vielä kukkiessa, sekä hedelmä- ja siemenvaiheessakin.

Robin Wegelius, Antonia Therman ja Zacharias Tallqvist

Robin Wegelius, Antonia Therman ja Zacharias Tallqvist

Kauniainen on NatureGaten pilottikaupunki, jossa testataan uusimpia teknologioita Suomi 100 -juhlavuoden innovaationa.

Teksti ja kuvat: Eija Lehmuskallio