Uutiset

Korvameduusojen määrä kasvussa

Julkaistu: 30.11.2011, Kategoria:

Itämerellä havaittiin kesällä ja syksyllä erittäin runsaasti korvameduusoja (Aurelia aurita). Suomen ympäristökeskus (SYKE) keräsi yleisöltä yhteensä 1780 kappaletta meduusahavaintoja neljässä kuukaudessa. Määrä on selvästi suurempi kuin viime vuonna, jolloin SYKE sai samoilta alueilta 100 ilmoitusta reilussa kahdessa kuukaudessa.

Eniten meduusahavaintoja tuli Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Myös Ahvenanmereltä ja Selkämereltä tehtiin havaintoja. Ilmoituksista 340 koski runsasta esiintymää, joista useimmat olivat rannikon tuntumassa.

SYKE aloitti meduusahaveintojen keruun kesällä 2010. Havaintoja on voinut ilmoittaa nettilomakkeella Itämeriportaalissa. Havaintoja ovat ilmoittaneet mökkiläiset, veneilijät, kalastajat ja sukeltajat. Viimeiset meduusahavainnot tehtiin marraskuun alussa. Syksyllä meduusoja voi nähdä runsaasti, kun ne vesien jäähtyessä ajautuvat mataliin lahdelmiin.

Myös Valtamerillä meduusojen on havaittu lisääntyneen. Tämä voi johtua merten lämpenemisestä ja rehevöitymisestä sekä meduusojen kanssa ravinnosta kilpailevien kalojen vähentymisestä.

Korvameduusa on Itämeren alkuperäislaji. Sen runsaus on vaihdellut voimakkaasti vuosikymmenien aikana.

Lähde