Uutiset

Allien määrä romahtanut

Julkaistu: 01.12.2011, Kategoriat: ,

Nuori talvipukuinen allikoiras.

Nuori talvipukuinen allikoiras. M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto).

Itämerellä talvehtivien allien määrä on vähentynyt 65 prosenttia 1990-luvulta. Tämä käy ilmi tuoreesta selvityksestä Waterbird Populations and Pressures in the Baltic Sea, joka kattaa kaikki Itämeren maat. Lukumääräisesti kanta on pienentynyt lähes kolmella miljoonalla yksilöllä.

BirdLife Suomi pitää Suomen metsästyspolitiikkaa vastuuttomana ja vaatii maa- ja metsätalousministeriöltä toimia allin kevätmetsästyksen lopettamiseksi. Lopettaminen olisi tärkeää paitsi lintujen suojelun vuoksi, myös Suomen kansainvälisen maineen kannalta. EU-maista muuttolintuja metsästetään keväällä vain Maltalla ja Suomessa. BirdLifen mukaan Itämerellä talvehtiva allikanta on pienentynyt niin paljon, että laji pitäisi määritellä uhanalaiseksi. Metsästyslain 20 §: n mukaan metsästystä on harjoitettava kestävän käytön periaatteiden mukaisesti, ja tämä ei tällä hetkellä Suomessa toteudu.

Waterbird Populations and Pressures in the Baltic Sea -selvityksessä lintulaskentoja ovat koordinoineet kunkin maan parhaat merilintuasiantuntijat. Tutkimuksen on rahoittanut pohjoismaiden ministerineuvosto.

Lähteet ja linkit