Uutiset

Kuuset valtaavat Suomen metsiä

Julkaistu: 31.01.2011, Kategoriat: ,

Suomen metsät ovat kuusivaltaistuneet viimeisten vuosien aikana, kertoo Yle:n tiedeuutiset. Kuusia istutetaan mänty- ja koivutaimia enemmän, sillä ne eivät kelpaa niin hyvin hirvien syötäviksi. Hirvituhoja on peräti yli 700 000 hehtaarilla Suomessa.

Metsätalouspäällikkö Tenho Hynösen mukaan Pohjois-Savossa, Hämeessä ja Uudellamaalla kuusitaimien määrä uusista istutetuista metsähehtaareista on jo viisi kuudesosaa. Hynönen on hieman huolissaan suuntauksesta, sillä puulajit pitäisi valita maaperän ja kasvupaikan mukaan. ”Jos ajatellaan Pohjois-Savon olosuhteita kasvupaikan ja maalajien suhteen, niin meidän tulisi nykyinen koivunviljelymäärä jopa viisinkertaistaa ja männyn istutusmäärä nelinkertaistaa”, Hynönen pohtii Ylen uutisessa. Lisäksi kuusimetsät yksipuolistavat maisemaa ja luonnon monimuotoisuutta.

Hirvien aiheuttamat vahingot ovat kuitenkin sen verran suuria, että metsänomistajat ovat päättäneet istuttaa kuusta muiden puulajien sijasta. Hirvikannan määrän suurudesta kiistellään. Tällä hetkellä hirviä vaeltaa Suomen metsissä noin 90 000.

Lähde:

Yle: Kuuset valtaavat Suomen metsät