Uutiset

Harrastajien kivinäytteet ovat merkityksellisiä

Julkaistu: 31.01.2011, Kategoriat: ,

Kansalaisten keräämillä kivinäytteillä on todellista merkitystä malmien ja mineraalien etsinnässä. Viime vuoden aikana Geologian tutkimuskeskuksen kansannäyteyksikköön Kuopioon tuli yli 6 000 kivinäytettä. Kaikki näytteet tarkastetaan aluksi silmämääräisesti ja apuvälineillä, lopuksi kemiallisilla analyyseillä. Esimerkiksi viime kesän aikana saaduista näytteistä yli sata johtaa uusiin laajempiin maastotutkimuksiin.

Viime vuoden aikana näytteiden avulla löydettiin muun muassa kuparia, kultaa ja sinkkiä. Ainoastaan niin sanottuja hi-tech-metalleja; litiumia, kobolttia, tantaalia, yttriumia ja skandiumia ei löytynyt. Näitä metalleja tarvittaisiin kipeästi elektroniikka- ja energiateollisuudessa. Maailmalla näiden metallien etsintä on johtanut jopa etsintäbuumiin, sillä harvinaiset metallit ovat kalliita. Harvinaisuus aiheuttaa myös sen, etteivät kaikki niitä osaa tunnistaa.

Geologisen tutkimuskeskuksen hankepäällikkö Jari Nenonen uskoo, että Suomesta löydetään hi-tech-mineraaleja. Se voi tosin viedä jonkin aikaa, ennen kuin mineraalit ja alueet, joilta niitä löytyy, opitaan tunnistamaan ja tuntemaan. Nenonen kertookin, että tärkeää on tuoda harrastajille lisää tietoa minkälaisissa kivilajeissa näitä esiintyy ja minkälaisia tuntomerkkejä harvinaisilla maametalleilla on. Tietoa näistä on listätty uusittuun Retkeilijän kivioppaaseen.

Retkeilijän kiviopas on ladattavissa sekä luettavissa verkossa.

Lähde

Yle: Arvokkaat mineraalit houkuttelevat harrastajia