Uutiset

Laiskiainen ja levä

Julkaistu: 19.04.2010, Kategoria:

Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksella tehdyn tutkimuksen mukaan laiskiainen ja viherlevä (Trichophilus welckeri) elävät todennäköisesti symbioosissa. Tutkimusryhmän johtaja Jaanika Blomster sanoi Helsingin yliopiston Yliopisto-lehdessä, että laiskiaisen uurteiset karvat tarjoavat hyvän kasvualustan leville. Lisäksi laiskiaisen turkki imee vettä ja sen turkki värjäytyy levistä vihertäväksi.

Tutkimuksen hypoteesina oli selvittää, onko laiskiainen nimensä veroisesti niin hidas, että sen turkissa ehtii kasvaa mikä tahansa levistä vai saako laiskiaispoikanen emoltaan jonkin tietyn levälajin. Hypoteesista molemmat toteutuivat, sillä karvoista löytyi kaiken kaikkiaan 426 aitotumallista eliötä. Eliöstä suurin osa oli mikroskooppisia ripsieläimiä ja leviä, mutta myös mm. hämähäkkejä. Laiskiaiset nuolevat turkkiaan, josta niiden oletetaan saavan lisäravintoa. Levät puolestaan saavat ravinteita laiskiaisten eritteistä. Lisäksi todettiin, että yksi laiskiais- ja levälaji ovat evolutiivisesti eriytyneet toisistaan yhdessä.

Aineisto kerättiin Panamasta, Costa Ricasta, Brasiliasta ja Ranskan Guayanasta. Leväsystematiikan tutkimusryhmä analysoi 71:stä eri laiskiaisesta otettua karvanäytettä. Aineiston keruu oli hidasta, sillä laiskiaisten löytäminen puista on hyvin hankalaa, vaikka niillä olisi lähetinpanta.

Aiheesta uutisoi Helsingin yliopiston

Linkki

Teoria laiskiaisen ja levän symbioosista vahvistui Yliopisto-lehti