Uutiset

Lämmin kesä on suosinut perhosia

Julkaistu: 09.08.2010, Kategoria:

Tänä kesänä on saatu nauttia paitsi lämpimistä säistä niin myös perhosista. Kulunut kesä on ollut suosiollinen perhosille. Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen luonnehtii kulunutta kesää perhosten kannalta loistavaksi. Lisäksi luminen viime talvi oli perhosille suotuisa. Perhosille pahempi talvi on Saarisen mukaan vähäluminen, vetinen ja jäinen talvi. Saarinen on väitellyt maatalousympäristön päiväperhosista vuonna 2002.

Suomeen eksyy eteläisten tuulten mukana myös uusia perhoslajeja. Risto Martikainen Suomen perhostutkijain seurasta kertoo, että osa uusista lajeista voi jäädä Suomeen pysyvästikin. Uusista perhoslajeista ei ole monen muun tulokaslajin tapaan tiettävästi Suomen luonnolle mitään haittaa, vaikka perhosillakin onkin jonkin verran tauteja ja loisia.

Martikainen innostaa ihmisiä kokeilemaan myös perhosten kasvattamista itse.
–Jos sattuu löytämään koteloituneen toukan, voi sen tuoda asunnon lämpöön odottelemaan kuoriutumista. Perhonen saattaa kuoriutua jo helmikuussa olkkariin lentelemään, Martikainen kertoo.

Erityisesti nokkosperhosia on esiintynyt runsaasti. Nokkosperhoset etsivät syksyn tullen sopivia talvehtimispaikkoja, joita löytyy erityisesti vanhoista taloista. Nokkosperhonen poikkeaakin monesta muusta perhosesta siinä, että ne elävät seuraavaan vuoteen. Monet perhoset elävät vain parista päivästä kuukauteen.

Linkkejä
Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco