Uutiset

Pölyttäjähyönteiset oppivat tunnistamaan kasveja yrityksen ja erehdyksen kautta

Julkaistu: 08.03.2010, Kategoriat: ,

Kaikille pölyttäjähyönteisille ei ole yhdentekevää mistä kukasta ne käyvät hakemassa mettä. Esimerkiksi osa mehiläisistä ja kimalaisista on oligolektisiä eli vain tiettyjä kukkia tai kukkasukuja pölyttäviä. Niinpä niiden on tunnistettava jollain tavalla juuri tarvitsemansa kukat. Science-lehdessä vuonna 2009 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin kimalaisten tarkkailevan terälehtien värin tai valon polarisoitumisen lisäksi kukkien helmiäishohdetta. Kimalaiset valitsivat mieluiten helmiäishohtoisia kukkia, sillä se kertoo niille niistä löytyvän sopivaa, ns. hyvää sokeria.

Tutkimusryhmä käytti laboratoriokokeessaan tulppaaneja, kiinanruusuja sekä kimalaisia. Ryhmä havaitsi, että kukkien helmiäishohtoisissa kohdissa kukan pinnan rakenne oli erilainen. Tämä selittää niiden helmiäishohdetta ja käyttäytymistä ihmissilmällä katsottuna. Jos kukkaa käännellään, niin niiden värit näyttävät hieman erilaisilta.

Kukkien terälehdistä tehtiin läpinäkyvällä epoksimuovilla valokset ja kukkien sekä valoksien pintoja tarkasteltiin elektronimikroskoopilla. Muoteista tehtiin erivärisiä ja niiden pinnat juovitettiin kukkien helmiäispintojen mukaisiksi. Koetta varten epoksikiekkoja värjättiin ultramariininsiniseksi, krominkeltaiseksi ja mangaaninvioletiksi ja lisäksi tehtiin samoilla väreillä värjättyjä kiekkoja, joihin ei tehty helmiäishohdepintojen kaltaista juovitusta. Helmiäispintaisten kiekkojen alle laitettiin sokerilientä ja sileiden kiekkojen alle puolestaan pahalle maistuvaa kiniinilientä.

Kokeessa mukana olleet kimalaiset olivat laboratoriossa syntyneitä, eivätkä olleet aiemmin nähneet kukkia. Tutkimus osoitti, että kimalaiset oppivat yrityksen ja erehdyksen kautta erottamaan helmiäiskiekot, joiden alla oli hyvää sokerilientä. Sen sijaan kimalaiset eivät välittäneet kiekkojen väristä. Vaikka kokeen toisessa osassa kiekkojen värejä vaihdettiin, kimalaiset silti tunnistivat helmiäishohteiset kiekot ja lensivät mieluiten niiden luo.