Uutiset

Saarijärven Murronjokea kunnostetaan taimenelle ja jokiravulle

Julkaistu: 21.02.2013, Kategoriat: ,

Saarijärven Murronjoen valuma-alueella aloitetaan ensi kesänä kunnostustyöt. Kunnostustarpeita selvitettiin kesän 2012 esitutkimuksessa. Koekalastuksissa Sahakokoskesta saatiin kivisimppuja, mikä merkitsee sitä, että veden laatu riittäisi myös taimenelle. Kunnostustöiden toivotaankin johtavan vakiintuneeseen taimen- ja rapukantaan.

Kunnostukset toteutetaan Vattenfallin Ekoenergia-merkityn sähkön myynnistä kertyneillä rahastovaroilla. Ekoenergia-merkittyä vesisähköä voi myydä ainoastaan investoimalla 0,08 € / MWh ympäristörahastoon, jonka varat käytetään vesivoiman ympäristöhaittojen korvaamiseen. Suomen luonnonsuojeluliitto on myöntänyt Vattenfallin Ekoenergia-sähkön myynnistä kertyneistä varoista Murronjoki-hankkeelle 50 000 euroa.

Vesivoimarakentaminen lopetti taimenen nousun Murronjokeen lopullisesti. Muita syitä taimen- ja rapukantojen katoamiseen ovat joen perkaaminen ja liettyminen.

“Meidän näkökulmastamme on tärkeää, että Saarijärven reitin voimalaitosten omistaja Vattenfall on mukana hankkeessa”, sanoo ekoenergiavastaava Riku Eskelinen Suomen luonnonsuojeluliitosta. Suomen luonnonsuojeluliitto on toiminut Vattenfallin kanssa yhteistyössä vuosien ajan. Vattenfall on aiemmin rahoittanut vesistöjen ympäristöolojen parantamista Pohjois-Pohjanmaalla.

Lähde