Uutiset

Luonnonsuojelujärjestöt: Romahtanut susikanta ei kestä enempää tappolupia

Julkaistu: 19.02.2013, Kategoria:

Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja WWF Suomi vaativat maa- ja metsätalousministeriöltä vastuullisuutta susipolitiikkaan ja tehokkaampia toimia suden salametsästyksen torjumiseksi. Suomen susikanta on pienentynyt vajaassa vuosikymmenessä puoleen ja on tuoreimman arvion mukaan enää 120-135 sutta. Susi arvioitiin erittäin uhanalaiseksi jo vuonna 2010, kun susia oli sata yksilöä nykyistä enemmän. Lisääntyviä susilaumoja Suomessa on enää kymmenen. Kannanhoitosuunnitelman mukaan niitä pitäisi olla vähintään 20.

Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt lausuntoja esityksestä, jonka mukaan poronhoitoalueen eteläpuolelle annettaisiin viisi tappolupaa aiemmasta kiintiöstä käyttämättä olevien seitsemän luvan lisäksi. Järjestöt vastustavat esitystä, sillä yhteenlaskettuna luvat veisivät kymmenesosan nykyisestä susikannasta. Merkitys on vielä suurempi, jos lupien käyttö kohdistuu lisääntyviin yksilöihin.

Laiton metsästys on susikantaa eniten pienentävä tekijä. Järjestöjen mukaan salametsästystapaukset kertovat vanhakantaisesta petovihasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta. Suden salametsästyksestä epäiltyjen joukossa on uutislähteiden mukaan jopa riistanhoitoyhdistysten hallitusten jäseniä ja valtakunnallisen ja alueelliseen riistaneuvostoon kuuluva metsästäjä. Keskeisintä susien suojelemisessa olisikin saada salametsästys kuriin. Järjestöt peräänkuuluttavat kampanjoinnin ja valistuksen lisäämistä. Myös susien pannoittaminen radiolähettimillä olisi kaikille osapuolille eduksi.

Lähde