Uutiset

Samannäköiset eläimet voivat olla aivan eri lajia

Julkaistu: 26.04.2010, Kategoria:

Ruotsalaisen Gothenburgin yliopiston tutkijat ovat todistaneet, että samanlaisilta näyttävät lajit voivatkin olla aivan eri lajia. Tutkijat käyttivät tutkimuksissaan DNA-analyysejä ja huomasivat, että yksi yleisimmistä kastemadoista jakaantuukin moniksi omiksi matolajeikseen, vaikka ne ulkoisesti ovat täysin identtisiä. Matojen DNA:t erosivat enemmän kuin ihmisen ja simpanssin.

Nämä tieteellisissä tutkimuksissa mallieläiminä käytetyt madot ovat voineet myös vääristää tutkimustuloksia, sillä eri lajeilla on erilaiset ominaisuudet. Tutkimuksen johtaja Christer Erséuksen mukaan on mahdollista, että jos matojen ominaisuuksien todetaan olevan hyvinkin erilaisia, voi tämä johtaa jopa aiempien tutkimustulosten mitätöimiseen.

Tulos vaikuttaa myös siihen, että todellisuudessa lajien määrä maapallolla voi olla paljon ajateltua suurempi. Erséuksen mukaan DNA-teknologian avulla tehdyt lisäselvitykset voivatkin muuttaa ihmisten käsitystä biodiversiteetistä. Hän pohtii jopa, että lajimäärä saattaisi olla nykyisiin arvoihin verrattuna kymmenkertainen.

Tutkimus julkaistiin Molecular Phylogenetics and Evolution –julkaisussa. Tutkimuksesta uutisoi Science Daily