Uutiset

Suomeen leviää uusia lajeja etelästä

Julkaistu: 19.07.2011, Kategoria:

Suomessa tavataan vuosittain useita lajeja, joita ei ole aiemmin maassamme nähty. Etenkin uusia hyönteislajeja on tullut Suomeen viime vuosina paljon. Esimerkiksi viime kesänä kuumat kaakkoistuulet toivat maahan sudenkorentoja, perhosia ja kulkusirkkoja. Uudet lajit tulevat yleensä Suomen lähialueilta, mutta osa myös Itämeren eteläosista tai jopa kauempaa.

Tänä kesänä löytyi Kirkkonummelta Suomen 514. ludelaji, vornalude. Vornalude saalistaa esimerkiksi siiroja, kovakuoristen toukkavaiheita ja lutikoita. Vornaluteen löysi luontoharrastaja Biti Ojala Rönnskärin lintuasemalta. Viikkoa aiemmin samalta saarelta löytyi meren yli lentänyt koloradonkuoriainen. Kesän aikana lintuasemalla on tehty muitakin merkittäviä hyönteishavaintoja.

“Uusia lajeja on jännittävää odotella, mutta silti niiden löytyminen aina yllättää. Suomen hyönteislajisto saa kesä kesältä enemmän keskieurooppalaisia piirteitä. 1980-luvulla näistä ei voinut haaveillakaan” toteaa luteisiin perehtynyt vanhempi tutkija Teemu Rintala.

Osa maahamme aiempina vuosina saapuneista lajeista on levinnyt laajemmalle ja ne ovat muodostaneet pysyviä kantoja. Myös aikaisemmin maamme eteläisissä osissa eläneet lajit leviävät kohti pohjoista. Leviäminen kohti pohjoista voidaan havaita niin uusina lajeina kuin maan sisäisinä levinneisyysalueiden muutoksina. Samaan aikaan kun lajien levinneisyysalueet laajenevat pohjoiseen, monien lajien levinneisyydet etelässä häviävät.

Lähde