Uutiset

Suomen luontoa juhlitaan lauantaina

Julkaistu: 29.08.2013, Kategoria:

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Suomen ainutlaatuista luontoa juhlitaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa virallisesti, kun Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 31.8.2013. Päivän tarkoitus on juhlia luontomme tuomaa iloa ja hyvinvointia edistävää vaikutusta.

Suomen luonnon päivän aikana järjestetään erilaisia tapahtumia eri puolilla Suomea. Valtakunnallista pääjuhlaa vietetään Suomen luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa. Tarjolla on ohjelmaa kaikenikäisille, esimerkiksi erilaisia retkiä ja tietoiskuja, satupolku lapsille sekä Metsän tarina -elokuvan ilmaisnäytös.

Suomen luonto tarjoaa monia elämän edellytyksiä, kuten puhdasta ilmaa ja vettä, ruokaa, energiaa sekä mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja terveyden ylläpitämiseen. Tutkimusten mukaan jo 10 minuutin oleilu luonnossa laskee verenpainetta, ja parin tunnin luonnossa liikkuminen kohottaa mielialaa, parantaa tarkkaavaisuutta ja elvyttää elimistön puolustusmekanismeja. Pidemmät luontoretket alentavat merkittävästi verenpainetta ja veren sokeriarvoja sekä vähentävät masennusta, vihaa ja huolestuneisuutta.

Suomen ainutlaatuinen ja arvokas luonto on saanut arvostusta myös maailmalla. Esimerkiksi Country Brand Index 2012-13 -brändivertailussa Suomi sijoittui kolmanneksi maiden luonnon kauneutta arvioitaessa.

Suomen luonnon päivä on Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL), Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), Metsähallituksen luontopalvelujen ja Biologian ja maantieteen opettajien liiton (BMOL) yhteishanke. Vuokon säätiö on tukenut Suomen luonnon päivän järjestelyitä.

Lue lisää