Uutiset

Terveiset Meretniemen perheeltä

Julkaistu: 15.08.2019, Kategoria:

Riikka ja Tuomo Meretniemi

Riikka ja Tuomo Meretniemi

Meretniemen perhe lähti 6-vuoden maailmanympärysmatkalle kesäkuussa 2016. Perheen matkakuulumisia voi seurata FB-sivuilta

Tässä viimeaikaisia kuulumisia: Riikka ja Tuomo Meretniemi ovat kirjoittaneet, kuvittaneet ja kustantaneet upeat kirjat: Matka kotina ja Maailman laidalla. Upeat teokset koko perheen seikkailusta maailman valtamerillä ja paratiisisaarilla vievät lukijan mukanaan uskomattomiin paikkoihin, joihin ei helpolla pääse muuten tutustumaan. Alla Riikan ja Tuomon omia mietteitä uuden kirjan synnystä.

Luontoportin väki toivottaa antoisaa ja turvallista matkanjatkoa Meretniemen perheelle!

- – -

Terveiset Pago Pagosta Amerikan Samoalta. Toinen kirjamme menee painoon ensi viikolla ja ajattelimme, että nyt on hyvä aika kertoa siitä, millaista on kirjoittaa kirjoja maailman merillä? Kysyimme itse itseltämme.

Miksi päätitte kirjoittaa kirjoja matkan aikana, eikä vasta matkan jälkeen?

Riikka:

Olemme matkallamme niin kauan, että kirjan tai kirjojen kirjoittaminen vuosien jälkeen olisi käytännöllisesti mahdoton urakka.

Tuomo:

Kun kirjoittaa heti, saa pienten tapahtumien tunnelmat vangittua tekstiin tuoreeltaan. Pitkän ajan kuluessa osa asioista unohtuu ja vaarana on liian yleisluontoinen teksti. Kokonaisuus muodostuu pienistä kokemuksista, joita olemme halunneet sisällyttää kirjoihin.

Miten kirjoittaminen onnistuu purjehduksen, venetöiden, arkitöiden ja lasten koulunkäynnin ohessa?

Riikka:

Kirjoitusprosessi alkaa meillä niin, että teemme karkean sisällysluettelon ja jaamme kirjoitustyöt Tuomon kanssa luvuittain. Joskus voi kirjoittaa puoli tuntia kerrallaan kaikessa veneen hässäkässä ja joskus toinen vie lapset rantaan siivousurakan jälkeen, jotta toinen saa muutaman tunnin kirjoitusrauhaa. Editoimme toistemme tekstiä jatkuvasti, ja onneksi emme ole kumpikaan kovin mustasukkaisia omasta tekstistämme. Välillä menee viikkoja, ettei arjelta pääse kirjoittamaan, ja sitten välillä kirjoitamme joka päivä ja paljon. Yövahdissa merellä “kirjoitan” mielessäni ja naputtelen sen koneelle sitten satamassa.

Tuomo:

Ainahan se on mielessä – kirja. Mietin lähes päivittäin, voisiko päivän tapahtumista saada muutaman rivin kirjaan. Takaraivon puskurissa on aina aihioita, joita suollan paperille, kun siihen tulee tilaisuus. Yleensä saan aikaiseksi melko valmista tekstiä, jonka luen useaan kertaan itse, ennen kuin annan sen Riikan käsiteltäväksi. Teksti jalostuu ja muokkautuu yhteistyön tuloksena. Koska kirjoitamme pitkän ajan kuluessa, lisäämme tarkennuksia kun niitä tulee mieleen ennen tekstin toimittamista taittajalle.

Mikä on ollut antoisinta kirjoittamisessa?

Riikka:

Kirjaa kirjoittaessa pääsee kokemaan uudelleen omaa reissua, ja samalla reflektoimaan omia kokemuksia muiden kokemuksiin verrattuna. Joskus kirjoittaessa tulee tunne, että ihanko tosiaan olemme käyneet ja eläneet tuollakin atollilla, ja tuokin kokemus on ihan omamme! Toinen hieno juttu on se, että lapset näkevät kirjoitusprosessin ja kirjan tuotannon ihan vierestä ja osallistuvat suunnitteluun, tekemiseen ja arviointiin. Tämä on koko perheen yhteistyötä.

Tuomo:

Olen aina ajatellut, että elämää pitää elää niin, että on sitten kiikkustuolissa jotain muisteltavaa. Monet tarinat, kokemukset ja valokuvat jäävät helposti laatikoihin ja kovalevyille, jos niitä ei saata käytettävään muotoon. Antoisinta on ajatella, miten paljon iloa lapsillemme on tulevaisuudessa matkamme dokumentoinnista. On myös mahtavaa saada palautetta lukijoiltamme ja kuulla miten te elätte matkaa kanssamme.

Millaisia vaikeuksia kirjoitusprosessissa on tullut eteen?

Riikka:

Joskus on vaikea löytää rauhallista muutaman tunnin hetkeä puhtaasti tekstin ajattelulle, kirjoittamiselle ja läpikäynnille: aina on arkityöt kesken tai joku lapsista ei malta olla häiritsemättä… Ymmärrän hyvin miksi kirjailijat halajavat työhuonetta tai muuttavat viikoiksi hiljaiseen kirjailijaresidenssiin!

Tuomo:

Välillä kirjoittaminen ei onnistu, koska on niin paljon muuta tekemistä. Joskus luovuus loppuu ja on pakko pitää taukoa. Sitten lauseet taas putkahtavat mielen sopukoista. Kameraa pitää oppia pitämään aina mukana ja ensimmäisen kirjan kohdalle huomasimme, että meiltähän puuttuu kuvia joistain tärkeistä tapahtumista. Silloin on enää turha itkeä, takaisin ei pääse. Puutteelliset internetyhteydet aiheuttavat usein päänvaivaa ja esim. kuvien lähettäminen pitää suunnitella tarkasti. Uuden kirjan viimeiset luvut teimme just-on-time periaatteella eli kirjoitimme Penrhynin ja Suwarrowin kokemukset melkein suoraan painovalmiiseen dokumenttiin vain hetkeä ennen painoa.

Miten päätätte mistä kirjoitatte, mitä sisällytätte kirjoihin ja mitä ette?

Riikka:

Sosiaalisen median julkaisuihin emme usein laita niitä ärsyttäviä hetkiä, tai emme selitä vaikeuksiamme niiden tapahtumahetkellä. Kirjassa on enemmän tilaa myös näiden asioiden läpikäyntiin ja varsinkin jälkikäteen vaikeuksien mittasuhteet ovat selvillä. Haluamme kirjassa tuoda vene-elämän kaikki puolet esiin, ja siksi sisällytämme myös “tietonurkkia” kirjaan.

Tuomo:

Kirjamme ovat luonnollisesti matkakirjoja, mutta haluamme tuoda kohteiden lisäksi esiin myös veneessä elämisen arkea. Kirjamme kuvaavat enemmän lapsiperheen elämää veneessä kuin yksityiskohtaista purjehdusknoppailua. “Tämä on pakko laittaa kirjaan”, kuuluu jomman kumman suusta aika usein. Olemme melkein aina samaa mieltä siitä, mitä kirjaan laitetaan ja miten asioista kerrotaan. Molemmat rohkaisevat toista kirjoittamaan avoimesti ja henkilökohtaisesti.

Toimitte itse kirjojen julkaisijana, miten se onnistuu?

Riikka:

Ainakin kustantajan kanssa käytävät keskustelut ovat tosi helppoja: kysymme ääneen itseltämme, että olisiko tämä hyvä – ja useimmiten olemme kustantajina kovin myöntyväisiä!

Tuomo:

Julkaisemme kirjat oman Clear Sky firmamme kautta. Alussa oli melkoinen työ opetella, mitä kaikkea kirjan julkaisemiseen liittyy. Meillä oli onnea, kun löysimme Panamasta käsin etänä hyvän taittajan, kirjapainon ja postitusfirman heti kättelyssä. Myymme valtaosan kirjoista oman verkkokauppamme kautta, mutta niitä saa myös suurempien verkkokauppojen kautta. Opimme koko ajan lisää ja oikeiden kumppaneiden kanssa kaikki onnistuu jos niin päättää.

Millainen tuleva Maailman laidalla -kirja on?

Riikka:

Aivan älyttömän hieno! Se on myös piirun verran henkilökohtaisempi kuin Matka kotina -kirja, mikä hieman jännittää. Ulkomuodoltaan se on samanlainen kuin ensimmäinen kirja. Sivuja on 250 ja mukana on lähes 400 valokuvaa paratiisisaarilta sekä hupsuja veneruokareseptejä kuin myös lasten tekstejä.

Tuomo:

Kirja kertoo seikkailuistamme Panamasta Ecuadoriin ja edelleen Tyynen valtameren yli Ranskan Polynesiaan, Cook-saarille ja Samoalle vuosien 2018-2019 aikana. Halusimme uudessa kirjassa tuoda esiin myös muiden purjehtivien perheiden tarinoita ja sivuilta löytyy viiden veneessä asuvan lapsiperheen tarinat. Visuaalisesti kirja on mielestämme vielä parempi kuin ensimmäinen kirja, osin sen takia että olemme kehittyneet valokuvaajina, mutta myös sen takia, että Etelämeren saaret ovat niin taianomaisia kuvattavia.

Kiitos sinulle ja hyvää loppukesää!

- Riikka ja Tuomo Meretniemi
s/y Panacea

Pago Pago, Amerikan Samoa

ps. Maailman laidalla -kirja ilmestyy lokakuun alussa. Voit hyödyntää ennakkovaraajan edun elokuun 2019 aikana ja saat kirjan hintaan 29,90 eur (norm. 34,90 eur) + 6 eur postitusmaksu. Käytä ostaessasi alennuskoodia ENNAKKO. Toimitukset Suomeen.

Verkkokauppa: www.holvi.com/shop/sailforgood