Uutiset

Suomen luonnon päivänä 2019

Julkaistu: 30.08.2019, Kategoriat: ,

Syysmaitiainen, kuva Jouko Lehmuskallio

Syysmaitiainen, kuva Jouko Lehmuskallio

Suomen luonnon päivää vietetään monin tavoin 31.8. Tarjoamme päivän johdosta kaksi viikkoa verkkokursseillemme ja avaamme kilpailun, jossa on palkintona villiyrttikirjoja.

Suomessa esiintyy lukuisia ravinnoksi kelpaavia ja terveellisiä kasveja. Kasveja tutkitaan jatkuvasti, ja uusien tutkimusten mukaan monien lajien sisältämät terveyttä edistävät ja – ylläpitävät aineet ovat kiistattomat. Toisaalta aiemmin käytettyjä ja tunnettuja rohdoskasveja on joutunut arveluttavaan valoon niiden sisältämien myrkkyjen takia. Tutkimukset ovat paljastaneet kasveista paljon uutta ja hyödyllistä tietoa.

Lajien tunnistaminen on ensiarvoisen tärkeää silloin, kun niitä kerätään syötäväksi. Luonnonlajien käyttäminen on kestävää kehitystä, ja jo niiden etsiminen antaa käyttäjälleen terveyttä ja hyvinvointia luonnossa oleskelun ansiosta. Luonnonlajeja ravinnoksi käyttämällä voidaan korvata kaupasta ostettuja villivihanneksia, jotka ovat valitettavan usein tuontitavaraa.

Luonnossa esiintyviä ravintokasveja voi viljellä helposti. Ne ovat sopeutuneet hyvin luontoomme ja siksi menestyvät siirrettäessä hyvin, myös vaikkapa parvekkeella kukkapurkeissa ja laatikoissa.

Kaupunkien joutomaat ja laajat katot voisivat olla luonnon villien käyttökasvien viljelypaikkoja, joissa niitä voisi ainakin tunnistaa ja kerätä myös omaan käytöön. Tällainen toiminta olisi hyödyksi ihmisen lisäksi lukuisalle joukolle päiväperhosia ja muille pölyttäville hyönteisille!

Luonnonlajien turvallista käyttöä voi opiskella verkkokursseillamme, kurssit.luontoportti.fi ja kirjojemme avulla.

Julkaisemme aiheen tiimoilta seuraavan pienimuotoisen kilpailun: etsi ja tunnista maastosta jokin syötäväksi kelpaava villikasvi. Lähetä kuva ja sille tunnistamasi nimi, sekä nimesi tai nimimerkkisi sähköpostilla (kilpailu ät luontoportti.fi) . Laitathan viestin otsikoksi “valokuvakilpailu”.

Arvomme oikein tunnistaneiden kesken tämän verkkokaupastamme löytyvän kirjapaketin – Luonnon villit käyttökasvit, Villiyrtti keittokirja ja Villiyrtit tunnistusopas.

Kilpailu on voimassa 20.9.2019 saakka.
Jokainen voi osallistua kisaan yhdellä kuvalla

Kisaan lähetettyjä kuvia nimen tai nimimerkin kanssa käytetään tästä kilpailusta uutisointiin verkkolehdessämme ja sosiaalisen median kanavissamme. Sähköpostiosoitteita ei käytetä markkinointiin.

Etukoodi kursseille

Luonnon päivän merkeissä tarjoamme kaksi viikkoa ilmaiseksi kursseillamme. Villiyrttikurssimme ovat käynnissä vuoden ympäri ja niillä opit kaikki olennaiset käyttölajit Suomen luonnosta. Kokonaisuus on jaettu 16 eri kurssiin, jotka voi tilata kätevästi myös yhtenä pakettina.

Tehdessäsi nyt kurssipaketin kuukausitilauksen, tarjoamme puolet ensimmäisestä kuukaudesta, käytä ostoskorissa koodia:

luonnonkukat19

LuontoPortin villiyrtti verkkokurssit

Voit päättää tilauksen koska tahansa, vaikka heti ensimmäisen kuukauden jälkeen.

Tarjous on voimassa vain keskiviikkoon 4.9. asti, joten pidähän kiirettä!

Hauskaa Suomen luonnon päivää kaikille!

Teksti: Eija Lehmuskallio
Kuvat: Jouko Lehmuskallio