Uutiset

Vedenalaisen lihansyöjäkasvin imuansa mallinnettu

Julkaistu: 25.02.2011, Kategoria:

Vedenalaisen maailman monimuotoisuus on huikeaa. Lajit ovat aikojen saatossa kehittäneet erilaisia menetelmiä selvitä ja menestyä vaativissa olosuhteissa. Yksi merkittävä menestymisominaisuus on ravinnon hankkiminen. Proceedings of the Royal Society B journalissa julkaistussa artikkelissa esitellään vedenalaisen lihansyöjäkasvin toimintamalleja. Tämä kasvi käyttää ravinnon saalistuksessa erityistä imuansaa, joka toimii silmänräpäyksessä.

Tutkimus tehtiin Ranskassa. Tutkijaryhmä käytti apunaan kameraa ja tietokonesimulointia ja pystyy nyt tarkasti esittämään kuinka imuansa toimii. Tutkimusryhmän johtaja Philippe Marmottant Grenoblen yliopistosta kertoi BBC:n uutisille, että kasvin saalistuskeinoa voitaisiin käyttää mallinnettaessa esimerkiksi laitteita lääketieteen tarpeisiin.

Tutkimuksissa huomattiin, että kasvin pieni imuansa oli paljon nopeampi ja tehokkaampi, kuin aiemmin oletettiin. Ansa toimii sekunnin tuhannesosassa. Tohtori Marmottant kuvaa sitä erittäin joustavaksi venttiiliksi: “Se on uskomaton palanen mekaniikkaa.”

Lähde