Uutiset

Yökköset tunnistavat kukkia tuoksun perusteella

Julkaistu: 08.03.2010, Kategoria:

Lajintuntemus on monille eliölajeille elinehto, sillä ne ovat riippuvaisia juuri tietyistä kasveista tai muista eliöistä. Niiden on tunnistettava eri tavoin itselleen sopivat, esimerkiksi syötävät kasvit tai eliölajit luonnosta. Mutta millä keinoin ne onnistuvat sen tekemään eli millaiset lajintunnistustaidot eri eliölajeilla mahtaa olla?

Arizonan yliopistossa työskentelevä tutkimusryhmä tutki yökkösten lajintunnistustaitoja. He huomasivat yökkösten tunnistavan kukkia niiden tuoksujen perusteella. Kukkien tuoksuissa voi olla tuhansia kemikaaleja, mutta yökköset tarvitsevat niistä vain osan tunnistamiseen. Tutkimusta johtava tutkija Jeffrey A. Riffell havainnollistaa tätä vertaamalla yökkösten hajutunnistamista musiikin tunnistamiseen: ”Se on kuin tunnistaisi musiikkikappaleen pelkästään kuulemalla muutamia nuotteja joillakin soittimilla soitettuna.”

Tutkijat kuvasivat ensimmäistä kertaa maailmassa yökkösten aivojen toimintaa niiden tunnistaessa eri tuoksuja. Lue lisää mielenkiintoisesta tutkimuksesta Arizonan yliopiston tiedesivuilta: uanews.org: How Moths Key into the Scent of a Flowers?