Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Apua, sammakko jäätyy!

Miten saisin sammakon pelastettua, kun se on jäänyt talvehtimaan “lähdealtaani” kiven, muovin ja suodatinkankaan väliin. Sinne vielä virtaa vesi, mutta kun tulee kovemmat ja pitkäaikaisemmat pakkaset se allas jäätyy pohjaa myöten ja vesikin lakkaa virtaamasta, silloinhan se sammakko pakastuu ja kuolee, ymmärtääkseni. Tahtoisin sen pelastaa sillä pidän sammakoista,tämä yksilö on suhtkot pieni, noin 4 cm mittainen. Mitään kellaria ei minulla ole, mihin voisin sen viedä. Tämä on Pudasjärvellä, elikkä pakkasta on varmaan tiedossa.

Kysymyksen lähetti: pikkusammakko

Vastaus

Jarmo Saarikivi Helsingin yliopistosta vastasi seuraavasti:

Tämmöisessä tapauksessa sammakko pitäisi saada johonkin muualle talvehtimaan ja se on kyllä helpommin sanottu kuin tehty, sillä suotuisan talvehtimispaikan löytäminen luonnosta keskellä talvea on hankalaa. Sammakot näet talvehtivat lammikoiden tai pikkulampien pohjamutaan kaivautuneena. Yleensä sammakon talvihorroksen keskeytyminen on eläimelle kohtalokasta.

Sammmakon voi ottaa kiinni ja laittaa johonkin suotuisaan lammikkoon vaikka kairalla tehdystä avannosta ja toivoa, että otus sukeltaa ja painuu pohjamutiin talvehtimaan. Siirto-operaation onnistumisen ja eläimen selviämisen todennäköisyys on tällöin pieni. Toinen vaihtoehto on järjestää sammakolle talvehtimisastia (=joku purkki, jossa on esim. kosteaa turvetta) ja laittaa otus talvehtimaan johonkin viileään, esim. kellariin tai jääkaappiin. Selviämistodennäköisyys saattaa tällöin olla hieman suurempi, sillä eläin ei vaivu yhtä “syvään” horrokseen kuin veden alla talvehtiessaan. Huhtikuun loppupuolella otuksen voi sitten herätellä ja palauttaa luontoon, tietysti johonkin suotuisaan ympäristöön, vaikka tunnetulle sammakkolammelle.

Kaiken lisäksi Suomen luonnonvaraiset sammakot ovat rauhoitettuja ja niihin kajoaminen on periaatteessa laitonta.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Oma tiimimme vastaa erityisesti kasveja ja niiden tunnistamista koskeviin kysymyksiin. Haemme vastauksia myös muihin kysymyksiin vierailevien asiantuntijoiden avustuksella.

Kasveista kiinnostuneille olemme tuottaneet myös mielenkiintoisia verkkokursseja. Kursseilla opitaan kasvien tunnistamista alkeista lähtien, sekä käyttämään villiyrttejä ja muita luonnosta löytyviä hyötykasveja.