Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Mona Björkman

Mona Björkman

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Isot lehdet

Haluaisin tietää, onko normaali ilmiö, kun löytää lehtiä, jotka ovat huomattavasti normaalia isompia? Syysloman aikana kävin synnyinkunnassani Turun saaristossa. Siellä Böhlen kylässä löysin isoja tammen-, lepän- ja koivunlehtiä. Otin kuvia niistä A4 arkilla, jossa näkyy niitten kokoa. Olen kerran aikaisemmin löytänyt Korppoosta isompiakin tammenlehtiä, mutta en sen enempää ajatellut asiaa, sillä jossain muualla Suomessa oli kirjoitus isoista lehdistä Tjernobylin onnettomuuden jälkeen ja ajankohta oli sama.

Kysymyksen lähetti: Mona Björkman

Vastaus

Asiantuntijamme Henry Väre vastasi kysymykseesi:

Säteilyn kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Lehdet ovat normaalia kookkaampia häiriöiden, kuten puun kaadon jälkeen kannoista vesovista versoissa. Hormoni tasapaino on häiriytynyt, myös muissakin kasvien stressitilanteissa.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Oma tiimimme vastaa erityisesti kasveja ja niiden tunnistamista koskeviin kysymyksiin. Haemme vastauksia myös muihin kysymyksiin vierailevien asiantuntijoiden avustuksella.

Kasveista kiinnostuneille olemme tuottaneet myös mielenkiintoisia verkkokursseja. Kursseilla opitaan kasvien tunnistamista alkeista lähtien, sekä käyttämään villiyrttejä ja muita luonnosta löytyviä hyötykasveja.