Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.
Julkaistu: 12.09.22, Kategoria: Kasvitiede
Tämä on löytynyt Ranuan maastosta, ovat kuin jotain “jakkaroita”, niitä oli eri korkuisia. Tämä kuvassa oleva oli noin reilu 50 cm korkea.
Julkaistu: 3.12.20, Kategoria: Kasvitiede
Haluaisin tietää, onko normaali ilmiö, kun löytää lehtiä, jotka ovat huomattavasti normaalia isompia? Syysloman aikana kävin synnyinkunnassani Turun saaristossa. Siellä Böhlen kylässä löysin isoja tammen-, lepän- ja koivunlehtiä. Otin kuvia niistä A4 arkilla, jossa näkyy niitten kokoa. Olen kerran aikaisemmin löytänyt Korppoosta isompiakin tammenlehtiä, mutta en sen enempää ajatellut asiaa, sillä jossain muualla Suomessa oli kirjoitus isoista lehdistä Tjernobylin onnettomuuden jälkeen ja ajankohta oli sama.
Julkaistu: 16.10.20, Kategoria: Kasvitiede
Tällä viikolla huomasin, että varjoliljojemme lehdet ovat alkaneet hapertua ja äsken keräsin sieltä muutaman lehden näytteiksi. Mikä tuholainen tekee tällaista jälkeä? Ja millä tavalla sen voisi hävittää liljoista?
Sitten toinen kysymys: Useana vuonna liljojen kukka-aihioissa on ollut kuin hometta eli kukkaterttu on kuin homeessa, mutta se on kaikonnut kukkien avautuessa. Kuuluuko se asiaan vai onko sekin jonkin tuholaisen aikaansaamaa vauriota?
Julkaistu: 11.10.20, Kategoria: Kasvitiede
Pyöreä kukkanen 1890-luvulla rakennetun talon pihalta. Mikä mahtaa olla kyseisen kukan nimi?
Julkaistu: 5.10.20, Kategoria: Kasvitiede
Mikä kasvi on kuvassa?
Julkaistu: 20.09.20, Kategoria: Kasvitiede
Sahasimme vanhan syreenipensaan poikki ja hämmästelimme osassa vuosirenkaita olevaa lilaa väritystä. Mistä moinen väri mahtaa johtua?
Julkaistu: 19.09.20, Kategoria: Kasvitiede
Mikähän kukka on kyseessä. Kasvoi karulla meren saarella kivikossa.
Julkaistu: 16.09.20, Kategoria: Kasvitiede
Heippa! Tuntuu, että en löydä tälle nimeä millään keinolla, menen aina hukanteille. Kasvi kasvaa Itä-Hämeessä, sekametsän aukossa sananjalkojen, kielojen ja sudenmarjan kaverina. Se on tukevanoloinen ja pysyy napakasti pystyssä. Kasveja oli toukokuun puolessavälissä vielä kaksi, mutta joku kaivoi toisen ylös, jäi vain monttu hiekkapitoiseen maahan.
Vähitellen se työstää nyt nuppua, siinä näkyy tymmaa lilaa, samoin kuin lehtiruusukkeen hangassakin.
Julkaistu: 16.09.20, Kategoria: Kasvitiede
Mikähän kasvi mahtaa olla kyseessä?
Julkaistu: 16.09.20, Kategoria: Kasvitiede
Näin meren rannalla eilen ison ryhmän kielokasvustoa, joissa lehdet oli kaksiväriset, valko-vihreät, monet lehdet jopa pääosin valkoiset. Onko korkealla käynyt merivesi ehkä syynä tähän muutokseen? En ole aiemmin törmännyt tällaiseen. Paikkana Parainen, Muddais. 8.6.2020.