Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuvat: Jaana

Kuvat: Jaana

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Kirjavalehtinen kielo

Pihapiirin metsänrajassa kasvaa kieloja noin 2 m x 8 metriä raitana. Suurin osa niistä on aivan tavallisen näköisiä, vihreät lehdet ja valkoiset kukat. Kasvuston seassa on kuitenkin kieloja, joilla on raidalliset lehdet. Kasvit näyttävät hyvin terveiltä, hyönteistuhoja ei näy ja kosteus ja auringonvalon määrä ovat samat kuin normaaleillakin kieloilla.

Koko alue on luonnontilaista eikä siinä aikaisemmin ole ollut asutusta. En usko, että tämä olisi jokin villiintynyt koristekielon istutus. Sitä paitsi en ole koskaan törmännyt puutarhakaupassa tai taimimyymälässä lehdiltään kaksiväriseen kieloon enkä ole sellaisesta kuullutkaan.

Mahtaako tämä olla talviaikainen pakkasvaurio vai onko kielosta todellakin olemassa tällainen muoto?

Kysymyksen lähetti: Jaana

Vastaus

Henry Väre Helsingin yliopistosta vastasi seuraavasti:

Kielon lehdet ovat silposuonisia eli lehtisuonet kulkevat yhdensuuntaisina tyvestä kärkeen. Jostain syystä osalle lehtisuonia on syntynyt niiden ympärille vyöhykkeitä, joista lehtivihreä puuttuu. Yleensä kyse on mutaatiosta joka ehkäisee lehtivihreän synnyn, mutta miksi tämän näköisesti, jää arvoitukseksi.

Ilmiön taustalla voi myös olla virus. Tällöin voisi ajatella, että kloroottinen laikku leviäisi ajan myötä.

Ympäristösyytä ei voi varmuudella sulkea pois, mutta hankala kuvitella mikä saisi tämän ulkoisesti aikaan.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Oma tiimimme vastaa erityisesti kasveja ja niiden tunnistamista koskeviin kysymyksiin. Haemme vastauksia myös muihin kysymyksiin vierailevien asiantuntijoiden avustuksella.

Kasveista kiinnostuneille olemme tuottaneet myös mielenkiintoisia verkkokursseja. Kursseilla opitaan kasvien tunnistamista alkeista lähtien, sekä käyttämään villiyrttejä ja muita luonnosta löytyviä hyötykasveja.