Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuvat: Minna Kulma

Kuvat: Minna Kulma

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Lisko

Olisin kysynyt liskosta, jonka löysimme läheltä kotiamme Liedosta, mikä laji on kyseessä? Ei ihan vesiliskoltakaan vaikuta. Lisko on lähes musta ja häntä lohikäärmemäisen korkea. Vatsapuoleltaan oranssi ja mustapilkullinen, kuten kuten kuvassa näkyy.

Kysymyksen lähetti: Minna Kulma

Vastaus

Kuvassa on manteri eli entiseltä nimeltään vesilisko (Lissotriton vulgaris). Hieman poikkeava ulkoasu johtuu siitä, että kuvan yksilö on koiras kutuasussaan, jonka erityispiirteenä on yhtenäinen “harja” niskan takaa häntään saakka. Myös alapuolen täplät ovat laajempia kuin kutuajan ulkopuolella.

Lähilaji rupimanterin levinneisyys on rajallisempi, selkäpuolen kutuharja on jakautunut kahteen osaan (selällä ja hännällä oma, kun manterilla se on yhtenäinen) ja kurkku on tumma (manterilla vaalea).

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Harry Nyström on monipuolinen ja kokenut luontoharrastaja. Lintuharrastusta Harryllä on takana yli 20 vuotta, hyönteisharrastusta sekä -valokuvausta yli 10 vuotta. Hänen erikoisalaansa ovat linnut ja kaksisiipiset. Hänellä on myös laaja-alainen yleistuntemus hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä.