Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kuva: Ritva Nissinen

Kuva: Ritva nissinen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä kasvi kyseessä?

Kuva on heinäkuulla otettu, näin elokuussa vielä kukat nähtävillä. Kasvi on vanhan kesämökki paikan villinä olevalla tontin laitamalla rajoittuu kuusikkoon ja ilta-auringon puolella viljapeltoon.

Kasvia olen havainnut kaksi erillistä vartta noin metrin matkalla toisistaan. Korkeudeltaan n. 70 cm, kukan huulikukkainen kukinto vain alle sentin. Saahalaitaiset ehdet ovat vastakkain varressa, lehtihankojen kohdalta varsi hieman punasävyinen.

Luontoa tarkkailevana en ole törmännyt tällaiseen onko kyseessä luonnon vai puutarhakasvi? Samaisella nurkalla on ukonhattuja ja muutama marjapensas sekä lehtosinilatvaa, ei tietoa ovatko levinneet vai istutettu.

En uskalla kaivaa kasvia maasta nähdäkseni onko sipuli vai millainen juuri. Kovasti olen kiinnostunut asiasta ja olisin kovasti iloinen jos joku selvittäisi mitä kasvi
ja kuinka yleinen.

Kysymyksen lähetti: Ritva Nissinen

Vastaus

Kasvi näyttää syyläjuurelta (Scrophularia nodosa).

Syyläjuuren kukat ovat vaatimattomia kooltaan ja väritykseltään, minkä vuoksi kasvi saattaa suuresta koostaan huolimatta jäädä helposti huomaamatta.

Suomen luonnossa saattaa tavata muutamia muitakin syyläjuuria. Kevätsyyläjuuri (S. vernalis) on vanha koristekasvi, jonka varsi on nystykarvainen, lehdet kaksoissahalaitaiset ja teriö keltainen. Kultasyyläjuuri (S. chrysantha) on edellistä muistuttava koristekasvi, jonka kukinto on tiheämpi ja hampaat matalammat.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Oma tiimimme vastaa erityisesti kasveja ja niiden tunnistamista koskeviin kysymyksiin. Haemme vastauksia myös muihin kysymyksiin vierailevien asiantuntijoiden avustuksella.

Kasveista kiinnostuneille olemme tuottaneet myös mielenkiintoisia verkkokursseja. Kursseilla opitaan kasvien tunnistamista alkeista lähtien, sekä käyttämään villiyrttejä ja muita luonnosta löytyviä hyötykasveja.