Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Kuva: Satu Säkkinen

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Mikä vesikasvi?

Aluksi kiitokset aivan mahtavasta kasvientunnistuspalvelusta! Nyt moni mieltä askarruttamaan jäänyt kasvi saa nimen. Mutta yhtä en kuitenkaan löytänyt, tai ehkä en osannut etsiä. Kuvassa oleva vesikasvi kasvaa Kuusamossa Kuusinkijoessa, kuvan olen ottanut heinäkuun puolen välin jälkeen.

Kysymyksen lähetti: Satu Säkkinen

Vastaus

Kiitos palautteestasi! Mielestämme kyseessä näyttäisi olevan joko isosätkin tai järvisätkin. Vaikea sanoa kuitenkaan kuvan perusteella aivan tarkasti. Sätkinten ulkonäkö vaihtelee suuresti kasvupaikan mukaan, joten ne ovat hankalia määriteltäviä. Sivuillamme on isosätkin (Ranuncus peltatus) sekä vesisätkin (Ranunculus aquatilis). Järvisätkintä sivuillamme ei ole erikseen esitelty.

Sätkimeksi lajin voi tunnistaa näillä tuntomerkeillä:

  • Kukan väri: valkokeltainen,
  • Kasvupaikka: joen- tai järvenranta, oja.
  • Lehden muoto:neulasmainen, rihmamainen,

Jäljelle jää molemmat sivuillamme olevat sätkimet.

Vaihtoehtoisesti lehden muotona voi käyttää myös munuaismaista, sillä kasvilla on molemmat lehdenmuodot. Näillä tuntomerkeillä jäljelle jää muutama laji, joista sätkimet ovat edelleen selvästi lähimpänä kuvassasi olevaa kasvia.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Oma tiimimme vastaa erityisesti kasveja ja niiden tunnistamista koskeviin kysymyksiin. Haemme vastauksia myös muihin kysymyksiin vierailevien asiantuntijoiden avustuksella.

Kasveista kiinnostuneille olemme tuottaneet myös mielenkiintoisia verkkokursseja. Kursseilla opitaan kasvien tunnistamista alkeista lähtien, sekä käyttämään villiyrttejä ja muita luonnosta löytyviä hyötykasveja.