Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Noukkuripoiminnan vaikutus karpalosatoon

Kun luin karpalon esittelysivulta kukka -aihion syntyvän ”edellisenä” vuotena kysyn, heikentääkö noukkuripoiminta tulevien vuosien karpalosatoa? Olen itse harrastanut noukkuripoimintaakin, arvailun mukaan sato heikkenisi, mutta onko tätä tutkittu? Selvää sadon heikkenemistä en ainakaan itse ole havainnut.

Kysymyksen lähetti: Menninkäinen

Vastaus

En usko ollenkaan, että Suomessa olisi tutkittu. Karpaloahan viljellään Kanadassa ja siellä korjuu tapahtuu niin, että kasvualusta vesipinta nostetaan ylös, jolloin marjat nousevat pinnalle ja ne korjataan siitä sitten koneellisesti. Tietysti tuossa tilanteessa marjat ovat nousseet eroon itse karpalon varresta, marjan kantahan on karpalolla hyvin pitkä. Tuollainen poiminta ei ainakaan vioita. Sen ovat varmasti selvittäneet. Eli uskoisin, että jos noukkurilla varoo vioittamasta itse karpalon varsia, en usko, että mitään haittaa tulee.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Elintarvike-ekologian professori Sirpa Kurppa MTT:ltä vastaa erityisesti kysymyksiin, jotka liittyvät luonnon antimien hyödyntämiseen elintarvikkeina.

Linkit: Sirpa Kurpan esittely, www.mtt.fi