Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Valkovihreät kielon lehdet

Näin meren rannalla eilen ison ryhmän kielokasvustoa, joissa lehdet oli kaksiväriset, valko-vihreät, monet lehdet jopa pääosin valkoiset. Onko korkealla käynyt merivesi ehkä syynä tähän muutokseen? En ole aiemmin törmännyt tällaiseen. Paikkana Parainen, Muddais. 8.6.2020.

Kysymyksen lähetti: Ann-Mari Sjövall

Vastaus

Helsingin yliopiston kasvitieteen dosentti Henry Väre vastasi kysymykseesi:

Kärkikasvupisteessä on tapahtunut mutaatio, joissa osa soluista on menettänyt kyvyn tehdä lehtivihreää. Jakautuessaan solut kasvavat raitoina. Joissain tapauksissa, kuten viiruhelpi (F. picta), kasvi on otettu lisäykseen ja myyntiin.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

Oma tiimimme vastaa erityisesti kasveja ja niiden tunnistamista koskeviin kysymyksiin. Haemme vastauksia myös muihin kysymyksiin vierailevien asiantuntijoiden avustuksella.

Kasveista kiinnostuneille olemme tuottaneet myös mielenkiintoisia verkkokursseja. Kursseilla opitaan kasvien tunnistamista alkeista lähtien, sekä käyttämään villiyrttejä ja muita luonnosta löytyviä hyötykasveja.