Luontokysymyksiä

Asiantuntijoidemme avulla olemme vastanneet jo yli 2 000 yleisökysymykseen. Nyt pidämme hetken taukoa, jatkamme kysymysten vastaanottamista pian uudestaan!

Viherpeippo, kuva: Jari Peltomäki

Viherpeippo, kuva: Jari Peltomäki

Viimeksi vastattuja

Kysymysarkisto

Viherpeipot ja trikomonoosi

Uudistuneen LuontoPortti-sivustomme palauteosio on kerännyt mukavasti palautteita. Olemme saaneet myös jonkin verran erilaisia kysymyksiä. Yksi kysymys koski viherpeippojen havaittua huonoa kuntoa Humppilassa, Kanta-Hämeessä:

“On huolestuttavaa, kun meidän pihalta on löytynyt jo monta kuollutta viherpeippoa. Vesikuppeja on laitettu useampia, jotka onkin ahkerassa käytössä. Silti pelkään, onko ne kuolleet janoon, vanhuuteen? Onko niillä joku sairaus? Ulkoisia vammoja ei näy. Onko tämä vain meillä, vai onko niitä muuallakin? Joka tapauksessa tämä on huolestuttavaa.”

Kysymyksen lähetti: Arja

Vastaus

Välitimme tiedon Birdlifen Jan Södersvedille, joka vastasi näin:

Tämä viittaa vahvasti nimenomaan viherpeippoja kiusaavaan trikomonoosiin. Tässä tapauksessa kannattaa poistaa vesikupit, sillä tauti leviää paikoilla, jossa viherpeipot käyvät joukolla.

Jos kuolleita on paljon, kysyjä voisi lähettää näytteen Ruokavirastolle. Ohjeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

Tietoa tästä loisen aiheuttamasta taudista löytyy niin ikään Ruokaviraston sivuilta.

Tähän -aihealueen kysymykseen vastasi .

BirdLife Suomi ry on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö, joka on maamme 30 lintuyhdistyksen ja näiden yli 10 000 jäsenen keskusjärjestö. BirdLife Suomen tavoitteena on linnustonsuojelun ja lintuharrastuksen kautta edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja kestävää kehitystä. www.birdlife.fi