Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

BirdLife Suomi

BirdLife Suomi ry on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö, joka on maamme 30 lintuyhdistyksen ja näiden yli 10 000 jäsenen keskusjärjestö. BirdLife Suomen tavoitteena on linnustonsuojelun ja lintuharrastuksen kautta edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja kestävää kehitystä. www.birdlife.fi

 • Kuva: Jouko Lehmuskallio
  Yksinäinen kanadanhanhi

  Julkaistu: 14.07.22, Kategoria:

  Meillä Ilomantsissa on uimarannalla oleillut monena vuotena yksinäinen kanadanhanhi. Ei kaihda ihmistä, vaan siirtyy suostuvaisesti syrjään, jos uimarannalle tulee uijia, tai nurmialuelle tulee nurmenajaja. Palomiehet ovat käyneet tarkastamassa linnun ja kertovat sen olevan terve yksilö. Päivittäin saan työhuoneen ikkunasta seurata sen tepastelua ja oleilua järven rannalla. Joskus se käy uimassa ihan järven selällä asti.

  Olemme miettineet, miksi se tulee yksin vuodesta toiseen tähän, ei sillä puolisoa ole näkynyt ( tai onko sama yksilö)? Keväällä samassa lahdelmassa oli uivelopariskunta, mutta ne jatkoivat matkaa rauhallisemmalle ja isommille vesille pesimään.

  Katso vastaus...

 • Mustarastas koiras, kuva: Jouko Lehmuskallio
  Mustarastas pesii halkopinon päällä liiterissä

  Julkaistu: 13.07.22, Kategoria:

  Voiko mustarastas pesiä halkopinon päällä liiterissä, jossa on ovi auki?

  Katso vastaus...

 • Viherpeippo, kuva: Jari Peltomäki
  Viherpeipot ja trikomonoosi

  Julkaistu: 5.08.21, Kategoria:

  Uudistuneen LuontoPortti-sivustomme palauteosio on kerännyt mukavasti palautteita. Olemme saaneet myös jonkin verran erilaisia kysymyksiä. Yksi kysymys koski viherpeippojen havaittua huonoa kuntoa Humppilassa, Kanta-Hämeessä:

  “On huolestuttavaa, kun meidän pihalta on löytynyt jo monta kuollutta viherpeippoa. Vesikuppeja on laitettu useampia, jotka onkin ahkerassa käytössä. Silti pelkään, onko ne kuolleet janoon, vanhuuteen? Onko niillä joku sairaus? Ulkoisia vammoja ei näy. Onko tämä vain meillä, vai onko niitä muuallakin? Joka tapauksessa tämä on huolestuttavaa.”

  Katso vastaus...

 • Sakari Miettinen
  Mikä lintu?

  Julkaistu: 9.01.21, Kategoria:

  Mikä lintu on syömässä talipalloja ?

  Katso vastaus...

 • Sol-Britt Raj
  Mikä lintu kuvassa keskellä?

  Julkaistu: 29.10.20, Kategoria:

  Mikä lintu on kuvan keskellä. Onko kyseessä metsähanhi?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Unto Kylä-Kierola
  Linnun tunnistus

  Julkaistu: 15.01.15, Kategoria:

  Haluaisin saada tietää, mikä lintu on kyseessä, vaikka näen tässä pähkinähakin, niin muiden kuvien perusteella mielestäni nokan muoto ja pään sivun väritys eroavat muista katsomistani kuvista.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Timo Sikanen
  Sorsa

  Julkaistu: 12.01.15, Kategoria:

  Jyväsjärvessä sorsaparven keskellä ui 21.12.2014 tälläinenkin yksilö. Miten tämmöinen syntyy? Risteytymä?

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Sanna Jokinen
  Lintu parvekkeella

  Julkaistu: 10.11.14, Kategoria:

  Löysin parvekkeeltani pienen linnun, jonka lajia en tunnistanut. Osaisittekohan kertoa minulle, mikä lintu kuvassa mahtaa olla?

  Katso vastaus...

 • Kuva: Eija Lindfors
  Linnun tunnistaminen

  Julkaistu: 5.11.14, Kategoria:

  Mikä on kuvassa oleva yksinäinen (sorsa)lintu/vesilintu? Kuva otettu metsälammella keski-uudellamaalla keskellä päivää lokakuun 2014 alussa.

  Katso vastaus...

 • Kuvat: Matti Huuskonen
  Pikkulintuja, peltosirkkujako?

  Julkaistu: 29.10.14, Kategoria:

  Ovatko nämä peltosirkkuja? Ne kuuluvat pikkulintuparveen, joka majailee Porvoon Hornhattulassa metsäsaarekkeessa. Linnut aivan ilmeisesti valmistelevat muuttoa. Kuvat on otettu 19.9.2014.

  Katso vastaus...

| vanhemmat