Luontokysymyksiä

Osiosta löydät vastauksia kävijöiden lähettämiin luontokysymyksiin. Yhdessä asiantuntijoidemme kanssa olemme vastanneet tähän mennessä jo yli 2 000 mielenkiintoiseen kysymykseen.

Kysymysarkisto: Linnut

 • Kuva: Jouko Lehmuskallio
  Pölyttääkö sinitiainen omenapuita?

  Julkaistu: 16.09.22, Kategoria:

  Näkemäni sinitiainen toimi yhtä vikkelään omenapuun kukissa kuin kimalainen!

  Katso vastaus...

 • Kuva: Jouko Lehmuskallio
  Yksinäinen kanadanhanhi

  Julkaistu: 14.07.22, Kategoria:

  Meillä Ilomantsissa on uimarannalla oleillut monena vuotena yksinäinen kanadanhanhi. Ei kaihda ihmistä, vaan siirtyy suostuvaisesti syrjään, jos uimarannalle tulee uijia, tai nurmialuelle tulee nurmenajaja. Palomiehet ovat käyneet tarkastamassa linnun ja kertovat sen olevan terve yksilö. Päivittäin saan työhuoneen ikkunasta seurata sen tepastelua ja oleilua järven rannalla. Joskus se käy uimassa ihan järven selällä asti.

  Olemme miettineet, miksi se tulee yksin vuodesta toiseen tähän, ei sillä puolisoa ole näkynyt ( tai onko sama yksilö)? Keväällä samassa lahdelmassa oli uivelopariskunta, mutta ne jatkoivat matkaa rauhallisemmalle ja isommille vesille pesimään.

  Katso vastaus...

 • Mustarastas koiras, kuva: Jouko Lehmuskallio
  Mustarastas pesii halkopinon päällä liiterissä

  Julkaistu: 13.07.22, Kategoria:

  Voiko mustarastas pesiä halkopinon päällä liiterissä, jossa on ovi auki?

  Katso vastaus...

 • Viherpeippo, kuva: Jari Peltomäki
  Viherpeipot ja trikomonoosi

  Julkaistu: 5.08.21, Kategoria:

  Uudistuneen LuontoPortti-sivustomme palauteosio on kerännyt mukavasti palautteita. Olemme saaneet myös jonkin verran erilaisia kysymyksiä. Yksi kysymys koski viherpeippojen havaittua huonoa kuntoa Humppilassa, Kanta-Hämeessä:

  “On huolestuttavaa, kun meidän pihalta on löytynyt jo monta kuollutta viherpeippoa. Vesikuppeja on laitettu useampia, jotka onkin ahkerassa käytössä. Silti pelkään, onko ne kuolleet janoon, vanhuuteen? Onko niillä joku sairaus? Ulkoisia vammoja ei näy. Onko tämä vain meillä, vai onko niitä muuallakin? Joka tapauksessa tämä on huolestuttavaa.”

  Katso vastaus...

 • Sakari Miettinen
  Mikä lintu?

  Julkaistu: 9.01.21, Kategoria:

  Mikä lintu on syömässä talipalloja ?

  Katso vastaus...

 • Sol-Britt Raj
  Mikä lintu kuvassa keskellä?

  Julkaistu: 29.10.20, Kategoria:

  Mikä lintu on kuvan keskellä. Onko kyseessä metsähanhi?

  Katso vastaus...

 • Kirsi-Marja Oksman
  Mikä petolintu

  Julkaistu: 27.10.20, Kategoria:

  Hei, meidän parvekkeen alapuolella oli eilen varsinainen näytelmä, kun varis kohtasi saalistajan. Osaatteko sanoa, mikä valtava petolintu oli? Iso koukkunokka. Onko haukka vai kotka?

  Katso vastaus...

 • Matti Huuskonen
  Talitiainen jolla irokeesikampaus

  Julkaistu: 12.04.17, Kategoria:

  Onkohan tämä aivan yleinen talitiaisen värimuunnos – valkoinen kapea vyöhyke pään yli? Tämä lintu käy säännöllisesti ruokintapaikallamme muiden talitiaisten, sinitiaisten ja pikkuvarpusten kanssa. Kuvat ovat kaappauksia valvontakameran videoista, joista toisen video on tallessa. Ensimmäisessä kuvassa lintu istuu pienen punaisen mökin alapuolella ja toisessa, jossa irokeesi näkyy selvästi, lintu on talipallojen kimpussa oikealla.

  Katso vastaus...

 • Kuva: Joonas Ahola
  Vesilintu

  Julkaistu: 11.04.17, Kategoria:

  Tälläinen vesilintu löytyi 15. marraskuuta 2016, tien viereltä. Mitään muuta tietoa ei ole, mutta näyttäisi vesilintu olevan.

  Katso vastaus...

 • Kaisa Hämäläinen
  Viiksitimali Kuopiossa

  Julkaistu: 6.04.17, Kategoria:

  Nyt olisi varmaan aika tarkistaa levinnäisyyskartta viiksitimalin osalta; tänä talvena yksi pariskunta on majaillut Kuopiossa jo monta viikkoa, saapa kuulua, tuleeko pesimishavaintoja. Ihmeen peloton lintu on, täällä kun ei tiettävästi ole ollut kyseisiä lintuja, niin kiinnostus niitten tarkkailua ja kuvausta kohtaan on ollut valtaisaa. Aivan Kuopion sataman tuntumassa pienen saaren ruovikossa on tosiaan asustellut, epäilen, ettei pesimisestä kyllä samassa paikassa tule mitään, nimittäin lokit ovat olleet perinteisesti saaren valtaajia kesäisin, joten lähtö on edessä… Ellei siedä hirveää mekkalaa, taitaa olla muutoinkin riskialtista yrittää siihen jäädä, lokit ovat kai pesärosvoja.

  Katsoin esiintymiskarttaanne, jossa ei ollut yhtään täppää sisä-Suomessa. Voi olla, että olette saaneet jo havainnoista useitakin yhteydenottoja täältä päin Suomea.

  Ihmetystä on herättänyt parvilinnun käyttäytyminen omassa pihassani; tilhi on majoittunut moneksi päiväksi naapurin vaahteran kupeeseen ja häätää ärhäkästi pois toiset saman lajin yksilöt. Ihmettelin ensin, mitä se siltä luulee syövänsä, kunnes kuvia otettuani selvisi, että todennäköisesti vaahterakin on puu, josta mahlaa virtaa. Kuvissa näkyi märkiä valumaraitoja, joten siitä lie kyse. Tänä aamuna ensimmäisen kerran ei häätänyt toisia pois, kuten aiempina päivinä.

  Yksittäinen peippohavaintokin tuli viime viikolla, samoin pikkuvarpunen. Oheisena vielä kuvaa timalista ja tilhestä.

  Aurinkoisia päiviä sinne!

  Katso vastaus...

| vanhemmat