Päätoimittajalta

YK:n kansainvälinen biodiversiteettivuosi 2010

Julkaistu: 11.01.10 Kategoriat: ,

Perjantaina 8.1.2010 avattiin Jouko Lehmuskallion valokuvanäyttely “Kurkistus Luontoon”, kuvia Suomen luonnon monimuotoisuudesta. Tilaisuuden avasi Hanasaaren kulttuurikeskuksen johtaja Gunvor Kronman, joka on myös Helsingin yliopiston hallituksen jäsen. Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtaja, Professori Tapio Markkanen korosti omassa puheenvuorossaan, että näyttelyllä aloitettiin YK:n kansainvälisen biodiversiteettivuoden tilaisuudet Suomessa.

Toisen puheen tilaisuudessa piti Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka. Hänkin korosti Jouko Lehmuskallion kuvien korkealaatuisuutta ja LuontoPortti-verkkopalvelun tärkeyttä YK:n kansainväliselle biodiversiteettivuodelle.

YK:n kansainvälinen biodiversiteettivuosi 2010:sta kirjoitti ensimmäisten joukossa myös Turun yliopiston verkkolehti otsikolla Tulokaslajit uhkaavat luonnon monimuotoisuutta Artikkeli perustuu Turun yliopiston uuden biodiversiteettialan professorin Pekka Niemelän ajatuksiin aiheesta.

LuontoPortti-verkkopalvelun lajikuvauksissa kerrotaan selkeästi, mikä on tulokaslaji ja mikä kuuluu suhteellisen alkuperäiseen luontoon. Laajassa mielessä kaikki lajit jääkauden jälkeen ovat olleet jäästä vapautuneessa Suomessa “tulokaslajeja”. On siis sopimuksen varainen asia, kuinka nuori tulokas määritellään “tulokaslajiksi”. Yleisimmin vain viime vuosikymmeneninä tulleita tai luontoon levinneitä lajeja kutsutaan tällä nimellä. Tästä aiheesta on tarkkoja kansainvälisiä määritelmiä ja sopimuksia, joihin palataan helmikuussa 2010.

Hyvää alkanutta vuotta lukijoillemme!

Artikkelin kommentointi ei käytössä.