Uutiset

Biodiversiteetin väheneminen suuri tragedia

Julkaistu: 22.12.2009, Kategoria:

Professori Edward Wilson, Darwinin perijäksikin luonnehdittu maailmankuulu biologi pitää biodiversiteetin hupenemista äärimmäisenä tragediana. Ainoa keino pysäyttää katastrofi on ottaa asiasta globaali vastuu. Wilson pitää ongelmana myös sitä, että ilmastonmuutoksesta puhuminen on siirtänyt biodiversiteetin vähenemisestä käydyn keskustelun ja toimenpiteet syrjään.

80-vuotias Wilson puhui marraskuussa Lontoossa pidetyssä tapahtumassa, jossa juhlistettiin Darwinin Lajien synty-kirjan 150-vuotista taivalta. Randal Keynes, yksi Darwinin perillisistä kertoi samassa tilaisuudessa, että Darwin olisi kauhistunut siitä, mitä ihmiskunta on tehnyt luonnon monipuolisuudelle ja rikkaudelle. Esimerkiksi ne monet lajit, joita Darwin käytti mallilajeina evoluutioteorioissaan, ovat sukupuuton partaalla.

Darwinin 200-vuotissyntymävuoden juhlinta jatkuu ensi vuonna, jolloin alkaa kansainvälinen biodiversiteettivuosi (www.biodiversityislife.net). Keynes jatkaa, että ihmisten käsitys biodiversiteetin tärkeydestä on aivan liian vähäistä. Luonnon monimuotoisuuden ymmärtämisen lisääminen olisi hänen mukaansa ollut myös Darwinin toive.

Uutinen julkaistu Guardian-julkaisussa.