Uutiset

Flooran päivänä 2022

Julkaistu: 13.05.2022, Kategoriat: ,

Keto-orvokki. Kuva Jouko Lehmuskallio

Keto-orvokki. Kuva Jouko Lehmuskallio

Valkovuokot ehtivät tänä keväänä juuri ja juuri äitienpäiväksi ainakin eteläisessä ja lounaisessa osassa pitkää maatamme. Kevät on tosiaan tullut keikkuen, parin lämpimän päivän jälkeen on taas tullut viileämpi jakso. Monet kukintansa aloittaneet kasvit kukkivat vaihtelevassa säässä pidempään. Tarkkasilmäiset löytävät lämpimiltä kallioilta pienimmät kukkijamme. Kevätkynsimö on paikoin jo hedelmävaiheessaan, mutta monin paikoin sitä löytyy vielä kukkivana, kokoonsa nähden laajoina kasvustoina. Lähes huomaamattoman pienet hietalemmikki ja mäkilemmikki kukkivat kauniin sinisin kukin kallioilla, joilta voi löytää myös keto-orvokkeja paikoin runsaastikin. Ruotsinlituruoho kukkii pitsimäisen kauniina ryhminä aurinkoisilla kallioilla.

Nyt kannattaa tosiaan hyödyntää luonnonkasveja ravinnoksi, sillä uusimmat tutkimuksen osoittavat niiden edistävän terveyttä monin tavoin, ehkäisevän jopa vakaviakin sairauksia. Joitakin kasveja voi kerätä pitkin kasvukautta, mutta keväällä ne ovat parhaimmillaan. Esimerkkinä voikukka, joka sisältää jopa 115 ainetta, jotka kokeellisten tutkimusten perusteella edistävät monin tavoin terveyttä. Keväinen ja pitkin kasvukautta kukkiva keto-orvokki sisältää 98 terveyttä edistävää ainetta. Pitkäaikainen yhteistyökumppanimme ja ystävämme, emeritus prof. Mauri Åhlberg kirjoitti kirjan luonnossa esiintyvien, ravinnoksi käytettävien kasvien tutkimusten tuloksista, ’Terveyttä lähiluonnosta, Tutkijan totuus syötävistä luonnonkasveista’ (Readme 2022). Luettelo terveyttä edistävistä aineista on pitkä, ja kirjaa voi suositella jokaiselle.

Lajien varma tunnistaminen on tärkein asia kasveja ravinnoksi kerättäessä. Myös keräämisen vastuullisuus on välttämätöntä. Paikalta ei tulisi kerätä koko kasvustoa, muuten laji saattaa hävitä. Lajien tunnistamiseen kannattaa panostaa, ja luonnonkasvien käyttöä kannattaa lisätä reippaasti. Osaa luonnonlajeista voisi viljellä ja toimittaa kauppoihin. Luonnonkasveista monet ovat moninkertaisesti ravinteikkaampia kuin kaupasta ostetut tuontisalaatit. Ruoan matka ruokapöytään lyhenee samalla merkittävästi.

Otetaan kesän 2022 aikana luonnossamme esiintyvien ravintokasvien tunnistaminen ja käyttäminen haltuun – ihan vain omaksi hyödyksemme. Runsaasti vinkkejä löydät vaikkapa kursseiltamme – ilmainen aloitusopas on hyvä ensi askel aiheen pariin.

Flooran päivänä 13.5.2022

Eija Lehmuskallio