Uutiset

Elinympäristöjen muuttuminen ja häviäminen uhkaa monia eliölajeja

Julkaistu: 23.03.2010, Kategoriat: ,

Euroopan perhos-, kovakuoriais- ja sudenkorentolajit kärsivät elinympäristöjen muutoksista. Euroopan unionin järjestämä ja luonnonsuojelujärjestö IUCN:n toteuttama arviointitutkimus eli niin sanottu punainen lista (Red List) osoittaa, että peräti 9 % perhosista, 11 % lahopuusta riippuvaisista kovakuoriaisista ja 14 % sudenkorennoista on Euroopassa sukupuuttouhan alalla. IUCN:n biodiversiteetin suojeluryhmän johtaja Jane Smart huomauttaa IUCN:n tiedotteessa ihmisten unohtavan usein pienet elintärkeät lajit, jotka myös tarvitsevat suojelua.

Perhoset näyttelevät merkittävää roolia kasvien pölyttämisessä. Peräti kolmannes Euroopan 435 perhoslajista kärsii populaation muutoksista. Annabelle Cuttelod, Euroopan punaisen listan koordinaattori kertoo, että erityisesti eteläisen Euroopan perhoslajit ovat pulassa elinympäristöjen muuttumisen vuoksi. Lisäongelmia aiheuttavat maastopalot, lisääntynyt matkailu ja ilmastonmuutos.

Euroopan unionin ympäristökomissaari Janez Potocnik tiivistää huolensa luonnon puolesta IUCN:n tiedotteessa: ”Luonnon tulevaisuus on meidän tulevaisuutemme, ja jos se häviää, mekin häviämme.”

IUCN:n punaisen listan tiedotteita voi lukea osoitteesta http://iucn.org/

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco