Uutiset

Luetteloitujen eliölajien määrä kohosi 1,9 miljoonaan

Julkaistu: 28.01.2010, Kategoria:

Puolisen vuotta sitten julkaistun australialaisen ”the Number of Living Species in the World”-luettelon lajilistalla on tällä hetkellä noin 1,9 miljoonaa eliölajia. Syksyllä 2009 julkaistu luettelo on toinen lajilistaus, sillä ensimmäinen julkaistiin vuonna 2006. Viimeisen kolmen vuoden aikana uusia lajeja on dokumentoitu 114 000 kappaletta, n. 6,3 % enemmän kuin ensimmäisessä julkaisussa. Luettelo on yhtenä maailman laajimpana lajien listana pidetty lajiluettelo. Maapallolla arvellaan tutkijoiden laskelmien mukaan olevan noin 11 miljoonaa eliölajia. Monet lajeista ehtivät kuolla sukupuuttoon ennen kuin ne löydetään. ”Jos lajeja ei tunneta, niitä ei myöskään voi suojella. Lajien listaaminen on ensimmäinen askel tässä prosessissa”, sanoi meilläkin televisiosta tuttu BBC:n luontodokumenttien juontaja Sir David Attenborough.

Australiassa on tunnistettu 147 579 kasvi- ja eläinlajia, mutta tutkijoiden arvioiden mukaan vielä 500 000 lajia on löytymättä. Viimeisen kolmen vuoden aikana tutkijat ovat löytäneet mm. 48 uutta matelijaa, kahdeksan sammakkoa, kahdeksan nisäkästä, noin 200 kalalajia, 1184 kukkivaa kasvia ja 904 hämähäkkiä, punkkia ja skorpionia. 93 % matelijoista ja 87 % nisäkkäistä asuu vain Australiassa. Monet lajeista ovat uhanalaisia ja jopa vaarassa kuolla sukupuuttoon. ”Me tarvitsemme tätä perustietoa tehdäksemme parempaa työtä biodiversiteetin eteen, esimerkiksi vastustamalla tulokaslajeja, habitaattien vähenemistä ja ilmaston muutosta”, sanoo Australian ympäristöministeri Peter Garret.

Aiheesta uutisoi Guardian ja Australian ympäristöministeriö (The Australian Government Department of the Environment, Water, Heritage and the Arts).