Uutiset

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta käynnistyi

Julkaistu: 17.03.2011, Kategoriat: ,

Luonto-Liiton Kevätseuranta on vuosikymmeniä vanha perinne, joka innostaa suomalaisia tarkkailemaan luonnon heräämistä kevääseen. Kevätseurantaan ilmoitettujen kasvi- ja eläinlajihavaintojen perusteella voidaan muodostaa kokonaiskuva kevään etenemisestä Suomessa.

YK:n kansainvälisen metsien teemavuoden kunniaksi suurennuslasin alla on erityisesti metsien kevät. Tänä vuonna teemalajeja ovatkin metsien asukit haapa, kangasperhonen, kevätpiippo, kukkamaljakas ja sirittäjä. Yhteensä seurannassa on yli 40 lajia, joista tehtyjä havaintoja voi ilmoittaa koko kevään ajan. Ilmoittaminen tapahtuu Kevätseurannan kotisivulta löytyvällä lomakkeella, postitse tai tekstiviestillä. Tiedot kerätään Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. YLE:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä ilmoitettujen havaintojen perusteella joka toinen torstai klo 7.45.

Lajien runsautta tarkastellaan seurantaviikonloppuina kahden viikon välein. Ensimmäisen seurantaviikonlopun (12.-13.3.) havainnot kertovat ensimmäisten muuttolintujen saapuneen eteläiseen Suomeen. Pisimmälle ovat ehtineet laulujoutsenet, mutta havaintoja on tehty myös kiuruista, töyhtöhyypistä ja kottaraisista. Myös ensimmäiset nokkosperhoset ovat heränneet talvihorroksesta.

Seuraavaksi odotetaan lisää muuttolintuja sekä ensimmäisten kekomuurahaisten heräämistä. Kasvien kevät alkaa, kun sää vielä hieman lämpenee ja lumipeite alkaa väistyä.

Linkkejä