Luonto yksi Suomen vahvuuksista
Julkaistu: 07.12.2010, Kategoria: Tiede ja tutkimus
Vuonna 2008 ulkoministeri Alexander Stubbin asettamana työskentelynsä aloittanut maabrändivaltuuskunnan tehtävänä on ollut luoda strategia, jolla saadaan Suomea maailmankartalle. Raportti ”Tehtävä Suomelle” julistettiin Helsingissä marraskuun lopussa. Työryhmässä mukana ollut Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto kommentoi julkistettua brändiä: ”Heitimme haasteen suomalaisille. Suomalaiset luovat brändinsä itse”.
Suomen maabrändiä pohtinut työryhmä esittää yhdeksi Suomen vahvuudeksi luontoa. Muita vahvuuksia ovat toimivuus ja koulutus. Luontoa kuvataan raportissa seuraavasti:
Luonto on kansainvälisen Suomi-kuvan selkein ja vahvin erottava tekijä. Suomi tunnetaan ennen kaikkea puhtaasta luonnostaan ja tuhansista järvistään. Luonto on myös ehkä merkittävin suomalaisen identiteetin ja kulttuurin rakennusaine. Suomen ennätysnopea teollistuminen ja vaurastuminen 1900-luvulla liittyi metsän ja rautamalmin valjastamiseen hyötykäyttöön. Tämä aiheutti ympäristöongelmia ja vesistöjen pilaantumista, mutta näihin ongelmiin tartuttiin nopeasti ja yhteisvoimin. Näin Suomeen on syntynyt vahva viranomaisten ja yritysten yhteistyö luonnon suojelemiseksi. Suomessa on maailman parasta luontoon liittyvää tieteellistä osaamista, mutta samalla luonnon ymmärtäminen kuuluu Suomessa kaikille. Jokamiehenoikeudet on erityinen luonnon käyttöä ohjaava käytäntö, joka yhdistää suomalaisia. Suomen järvien puhdistuminen 1900-luvun viimeisinä vuosikymmeninä on harvinainen menestystarina, joka luo uskoa muidenkin ympäristöongelmien ratkaisemiseen.
Valtuuskunta antaa konkreettisia tehtäviä Suomelle. Yksi niistä on suomalaisten järvivesien puhdistaminen juomakelpoiseksi. Lisäksi ehdotetaan, että vuoteen 2030 mennessä Suomen maataloustuotannosta vähintään puolet olisi luomutuotantoa. Helsingin yliopistolla on vahvaa luomuosaamista Ruralia-instituutissa Mikkelissä. Yliopisto ja MTT saivatkin tehtäväkseen luomutuotantoon erikoistuneen instituutin perustamisen.
Lähteet
www.tehtavasuomelle.fi
www.helsinki.fi/ajankohtaista/uutisarkisto/11-2010/25-16-18-09.html