Uutiset

Muikkukannat pysyttelevät vahvoina ja vakaina

Julkaistu: 13.07.2010, Kategoria:

Etelä- ja Pohjois-Suomen muikkukannat ovat säilyneet hyvinä kannanvaihteluista huolimatta. Syksyn 2009 kutukannat ovat olleet Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskuksen mukaan hyvät. Vaihtelua esiintyy yleensä sekä vuosien että järvien välillä. Etelä-Suomen muikkukannat ovat keskimääräiset (Länsi-Suomessa indeksi 3,0 ja Itä-Suomessa 2,9 asteikolla 1-5) ja Pohjois-Suomen vahvat (3,4 ja 4,0).

Muikkuja siis riittäisi kalastettavaksi, mutta muikunsyöjiä ei tunnu olevan tarpeeksi. Muikut kelpaavat tosin hyvin ravinnoksi monille muille kaloille ja siten hyödyttävät isompien kalojen kasvamista ja lisääntymistä. Itse muikut syövät planktonia. Planktonin liikkeen mukaan parvissa uivat muikut liikkuvat päivisin syvänteissä ja iltaisin veden pinnassa. Yhdessä järvessä voi olla useita muikkupopulaatioita. Parhaiten muikkuja voi tavallinen vapaa-ajankalastaja kalastaa verkoilla. Ammattikalastajat käyttävät apunaan nuottaa ja troolia. Muikku on silakan jälkeen toiseksi tärkein ammattikalastuksen saaliskala ja erityisesti sisävesien ammattikalastuksen elinehto. Muikkukantojen seurataankin siten tarkasti ja säännöllisesti.

Lohikaloihin kuuluva muikku tulee sukukypsäksi toisena syksynään. Muikun kutuaika on syksyllä vesien viilennyttyä 5-7 asteeseen. Mätiaikaan muikku ui pohjan tuntumassa, yleensä n. 6-8 metrin syvyydessä.

Linkkejä