Oulunjärven alkuperäinen kuhakanta kadonnut istutuksien myötä
Julkaistu: 12.01.2012, Kategoriat: Tiede ja tutkimus, Kalat
Oulujärvellä, Lohjanjärvellä ja Vanajanselällä tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että vieraiden kuhakantojen käyttö istutuksissa on aiheuttanut perinnöllisiä muutoksia alkuperäisissä kuhakannoissa. Samalla on saatettu vaarantaa kuhalle elintärkeiden paikallisten perinnöllisten sopeutumien säilyminen, kuten kyky ajoittaa kutu parhaaseen mahdolliseen ajankohtaan.
Tutkimuksen järvet ovat tärkeitä kuhajärviä. Niissä kaikissa kuhaa on istutettu 1980- tai 1990-luvulta alkaen. Oulunjärvellä alkuperäinen kuhakanta oli käytännössä kadonnut, ja pääosa kuhasaaliista oli istutettua Vanajanselän kuhaa. Lohjanjärvellä kuhasaaliista suurin osa oli alkuperäisen kuhakannan ja Vanajanselän kuhan risteymää. Vanajanselällä vieraiden kantojen istuttaminen ei ole toistaiseksi muuttanut kuhakannan rakennetta.
Ruokapöydän suosikkia kuhaa istutetaan nykyään paljon. Monissa järvissä kuhaistutukset ovat onnistuneet hyvin ja niiden seurauksena kuhakannat ovat kasvaneet ja kohottaneet järven arvoa. Tutkimuksen mukaan vieraita istutuskantoja käyttämällä on kuitenkin otettu turhia riskejä perinnöllisten ominaisuuksien ja monimuotoisuuden säilymisen kannalta.
Kuhattomien järvien lisäksi kuhaa on istutettu myös järviin, joissa on jo oma kuhakantansa. Usein on istutettu helpoimmin ja edullisimmin saatavaa kuhakantaa, minkä vuoksi valituksi on tullut usein vieraan vesistöalueen kanta. Kuhakantojen perinnöllisen monimuotoisuuden ja perinnöllisten sopeutumien turvaamiseksi istutuksissa olisi kuitenkin parasta käyttää vain järvien alkuperäisiä kuhakantoja.